ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mario Draghi: Τέρμα στο carry trade για τις ευρωτράπεζες

10:20 - 15 Ιουλ 2014 | Ειδήσεις
Mario Draghi: Τέρμα στο carry trade για τις ευρωτράπεζες
Ένας από τους πλέον εύκολους και σχετικά ασφαλείς τρόπους για να βγάλουν κέρδη οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι η πρακτική του carry trade: Δανείζονται με χαμηλό επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB) και με τα κεφάλαια αυτά τοποθετούνται στα κρατικά ομόλογα που έχουν σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις, γράφοντας σίγουρο κέρδος.

Η πρακτική αυτή, η οποία ουσιαστικά στερεί την πραγματική οικονομία από τη ρευστότητα, βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα.

"Η ευκολία με την οποία [σ.σ. οι τράπεζες] χρησιμοποιούν το φθηνό χρήμα από την ΕΚΤ για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα" είναι πλέον περιορισμένη, συγκριτικά με τον προηγούμενο γύρο χρηματοδότησης [σ.σ. τα 3ετή LTROs ύψους 1 τρισ. ευρώ] που ξεκίνησε το 2011, είπε ο κ. Draghi.

Άλλωστε, προσέθεσε, "η γενική κατάσταση είναι τέτοια, ώστε αυτά τα carry trades θα είναι λιγότερο κερδοφόρα¨ σε σύγκριση με το παρελθόν. 

carry

Μιλώντας για λιγότερα κερδοφόρα carry trades, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφερόταν στη ραγδαία αποκλιμάκωση που έχουν σημειώσει την τελευταία τριετία οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης. Εάν για παράδειγμα, η απόδοση ενός 5ετούς ομολόγου ήταν 5%, τώρα μπορεί να έχει υποχωρήσει ακόμα και κάτω από το 2%.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως ανάλογα των αποδόσεων. Συνεπώς, εάν ένα ομόλογο είχε τιμή, για παράδειγμα, 70 μονάδων, όταν πέφτει η απόδοση, η τιμή ανεβαίνει, στο 90. Με αυτόν τον τρόπο, οι επενδυτές καταγράφουν κεφαλαιακά κέρδη (capital gains), χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν να βγάλουν κέρδη όταν λήξει το κάθε ομόλογο. 

Σημειώνεται ότι ένας από τα κριτήρια -ίσως το πιο σημαντικό- με το οποίο θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο ο νέος γύρος χρηματοδότησης των ευρωτραπεζών (TLTROs - συνολικού ύψους 1 τρισ. ευρώ επίσης) είναι τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, εξαιρουμένων των δανείων για αγορά στέγης και των δανείων προς το δημόσιο τομέα. 

"Εάν οι τράπεζες δεν δανείσουν τον μη χρηματοοικονομικό τομέα, θα πρέπει να επιστρέψουν τα κεφάλαια" νωρίτερα (σε δύο και όχι τέσσερα έτη), τόνισε.

ecb

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:16 - 15 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.