ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμιο σοκ για την κατάρριψη Μαλαισιανού Boeing στην ανατολική Ουκρανία- Αλληλοκατηγορούνται Κίεβο και φιλορώσοι

20:30 - 17 Ιουλ 2014 | Ειδήσεις
Παγκόσμιο σοκ για την κατάρριψη Μαλαισιανού Boeing στην ανατολική Ουκρανία- Αλληλοκατηγορούνται Κίεβο και φιλορώσοι
(upd)Σοκ και δέος έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο η συντριβή αεροσκάφους της Malaysia Airlines που εκτελούσε την πτήση ΜΗ17 από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ και το οποίο φέρεται να καταρρίφθηκε ενώ πετούσε σε ύψος 10 χιλιομέτρων, στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για τον αριθμό των επιβαινόντων, καθώς ουκρανικές πηγές αναφέρουν ότι στο μοιραίο αεροσκάφος επέβαιναν πάνω από 300 άνθρωποι και είναι όλοι νεκροί- ανάμεσά τους και 23 υπήκοοι ΗΠΑ. Νωρίτερα, πάντως, η αεροπορική εταιρεία της Μαλαισίας είχε ανακοινώσει ότι στο Boeing 777 επέβαιναν 280 επιβάτες και 15μελές πλήρωμα. Επιπλέον, οι τοπικές αρχές του Ντονέτσκ επισήμαναν ότι "ο αριθμός των νεκρών δεν είναι ακόμη γνωστός".

 

Η συντριβή πυροδότησε πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ των εμπλεκομένων στην Ουκρανική κρίση, καθώς το Κίεβο κατηγορούν ευθέως ως δράστες τους φιλορώσους αυτονομιστές, οι οποίοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ευθύνονται για τη συντριβή.

 

aPOROSHENKO170714

 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, εκτιμά ότι η συντριβή του αεροσκάφους Boeing 777 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία οφείλεται σε "τρομοκρατική ενέργεια". Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας, "ο Ποροσένκο πιστεύει το εξής για το αεροπλάνο που κατερρίφθη: δεν ήταν ατύχημα, ούτε καταστροφή, αλλά τρομοκρατική ενέργεια".

 

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν πραγματοποίησαν βολές ικανές να πλήξουν στόχους σε μεγάλο υψόμετρο, απορρίπτοντας έτσι τις κατηγορίες των ανταρτών ότι το Μπόινγκ καταρρίφθηκε από τον ουκρανικό στρατό.

 

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι είναι η τρίτη αεροπορική τραγωδία που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Ουκρανία "μετά τα αεροσκάφη An-26 και Su-25 των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που καταρρίφθηκαν από το έδαφος της Ρωσίας", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Στο μεταξύ ο ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την "αεροπορική καταστροφή", δήλωσε η εκπρόσωπός του Όλγκα Λάπο.

 

Την κατάσταση περιέπλεξε ακόμη περισσότερο ο υπουργός Άμυνας της Μαλαισίας, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη ότι το αεροσκάφος της εταιρείας Malaysia Airlines που συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία καταρρίφθηκε. "Δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι καταρρίφθηκε", ανέφερε ο Χισαμουντίν Χουσέιν στον λογαριασμό του στο Twitter. "Οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν λάβει εντολές να το ερευνήσουν", πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Ο Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, δήλωσε ότι το Μπόινγκ 777 της εταιρείας Malaysia Airlines χτυπήθηκε από πύραυλο εδάφους- αέρος του συστήματος τύπου Buk (σοβιετικής και ρωσικής παραγωγής), από αυτούς με τους οποίους η Ρωσία εξοπλίζει τους φιλορώσους αντάρτες.

 

Ωστόσο, οι φιλορώσοι κάνουν λόγο για καλοσχεδιασμένη Ουκρανική προβοκάτσια, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει θέση το Κρεμλίνο.

 

Ο Αντρέι Πουργκίν, εκ των ηγετών της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, διέψευσε ότι οι αυτονομιστές ευθύνονται για τη συντριβή του Boeing, τονίζοντας στο πρακτορείο Ιντερφάξ ότι οι αντάρτες δεν διαθέτουν ρωσικά πυραυλικά συστήματα Buk.

 

O ηγέτης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία Αλεξάντερ Μποροντάι κατηγόρησε τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ότι κατέρριψαν το επιβατικό αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών. "Προφανώς πρόκειται για ένα επιβατικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από την πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας", είπε ο Μποροντάι στο ρωσικό κρατικό δίκτυο Rossiya 24. 

 

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα που διατηρούν φιλορώσοι αυτονομιστές, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ένα ουκρανικό πολεμικό αεροσκάφος, το οποίο στη συνέχεια κατέρριψαν οι αυτονομιστές αντάρτες. "Μάρτυρες είδαν το Boeing 777 να δέχεται επίθεση από ένα ουκρανικό καταδιωκτικό αεροσκάφος. Λίγο αργότερα το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο και έπεσε στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ. Μετά την επίθεση το ουκρανικό αεροσκάφος κατερρίφθη και έπεσε και αυτό στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ",

αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος της αυτοανακηρυχθείσας αυτής Δημοκρατίας.

 

amalaysia170714

 

Η ανακοίνωση της Malaysia

 

Η Malaysia Airlines επιβεβαίωσε ότι έχασε την επαφή με ένα από τα αεροσκάφη της ενώ βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, σε ύψος 10.000 μέτρων και σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από τη Ρωσία.

 

Η εταιρεία "έχασε την επαφή με την πτήση ΜΗ17 που προερχόταν από το Άμστερνταμ" ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter η αεροπορική εταιρεία, για την οποία είναι το δεύτερο αεροσκάφος που χάνεται μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες, μετά την εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370 που εκτελούσε το δρομολόγιο από την Κουάλα Λουμπούρ για το Πεκίνο.

 

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Ντμίτρο Μπαμπεϊτσούκ, δήλωσε ότι το πλήρωμα του Μπόινγκ 777 της εταιρείας Malaysia Airlines δεν είχε αναφέρει ότι αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα ενώ το αεροπλάνο βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, πριν από τη συντριβή του στην περιοχή του Ντονέτσκ.

 

Εν τω μεταξύ, Πολλά ερωτήματα εγείρονται για το γεγονός ότι επιτρέπεται ακόμη να πετούν επιβατικά αεροσκάφη που εκτελούν δρομολόγια από την Ευρώπη προς την Ασία από την περιοχή αυτή, η οποία απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα, ελέγχεται από τους αυτονομιστές αντάρτες, και σημειώνονται σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των φιλορώσων και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

 

Ο οργανισμός διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη συμβουλεύει τους πιλότους σε ολόκληρο τον κόσμο να αποφεύγουν την περιοχή κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας όπου κατέπεσε το αεροσκάφος των Malaysia Airlines, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας

 

Η Eurocontrol, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχουν ήδη εκτρέψει τις πτήσεις που βρίσκονται ήδη στον αέρα, επισημαίνει το υπουργείο.

 

Ήδη μεγάλες αεροπορικές εταιρείες όπως η η γερμανική Lufthansa AG και η Turkish Airlines ανακοίνωσαν ότι τα αεροσκάφη τους στο εξής θα αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας.

Το ίδιο ζήτησε και η γαλλική κυβέρνηση από τις γαλλικές αεροπορικές εταιρείες, ενώ η βρετανική British Airways δηλώνει ότι επανεξετάζει την πραγματοποίηση των πτήσεων προς το Κίεβο.

 

amalaysi170714

 

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα- Πούτιν

 

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενημέρωσε τον αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας την Πέμπτη για την συντριβή του αεροσκάφους των Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες είχαν προγραμματισμένη συνομιλία για την κατάσταση στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε γνωστή η είδηση της συντριβής του Μπόινγκ 777.

 

"Ο ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για μια πληροφορία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας που έφτασε λίγο πριν την τηλεφωνική τους συνομιλία και η οποία ανέφερε ότι ένα μαλαισιανό αεροσκάφος συνετρίβη στην Ουκρανία", ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

 

Εξάλλου ο Ομπάμα ζήτησε από ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους να παραμείνουν σε στενή επαφή με ουκρανούς αξιωματούχους.
Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι ο Ομπάμα και ο Πούτιν στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας αναφέρθηκαν στις νέες αμερικανικές κυρώσεις που επέβαλε την Τετάρτη η Ουάσινγκτον εναντίον της Μόσχας εξαιτίας του ρόλου τους στην ουκρανική κρίση.

 

amalays170714

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η συντριβή του αεροσκάφους της εταιρείας Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, είναι μια "φοβερή τραγωδία" και ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια κριθεί απαραίτητη για να συμβάλουν να εξακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη.

 

Ο Ομπάμα είπε ότι αξιωματούχοι ερευνούν εάν Αμερικανοί πολίτες επέβαιναν στο αεροσκάφος. "Φαίνεται πως είναι μια φοβερή τραγωδία", υπογράμμισε ο Ομπάμα.

 

"Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν κάθε δυνατή στήριξη για να βοηθήσουν να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συνέβη και για ποιο λόγο", συνέχισε ο ίδιος στην αρχή μιας ομιλίας που εκφώνησε για τις υποδομές μεταφορών στο Ούλμινγκτον, στην πολιτεία Ντέλαγουερ.

 

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε τα "βαθιά του συλλυπητήρια" στον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ για τη συντριβή ενός επιβατικού αεροπλάνου, και ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας να μεταφέρει τη βαθύτατη συμπάθεια και συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων.
 

 

Οι εικόνες από τον τόπο της τραγωδίας

 

Τα συντρίμμια του Μπόινγκ εντοπίστηκαν κοντά στο χωριό Γκράμποβο και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις έχουν διασκορπιστεί σε μια ακτίνα 15 χιλιομέτρων, γεγονός που ενδεχομένως να υποδηλώνει ότι το Boeing διαλύθηκε στον αέρα.

 

Διασώστες και ανταποκριτές διεθνών πρακτορείων ανέφεραν ότι αντίκρυσαν πολλά πτώματα ανάμεσα στα φλεγόμενα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους, κοντά στο χωριό Γκράμποβο.

 

Σύμφωνα με πηγή της ρωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπλοΐας, το αεροσκάφος δεν εισήλθε στον ρωσικό εναέριο χώρο και κατέπεσε κοντά στην πόλη Σαχτάρσκ, στην περιοχή του Ντονέτσκ.

 

asyntriv170714

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:56 - 18 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.