ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομπάμα: "Από ζώνη ανταρτών ο πύραυλος που κατέρριψε το Boeing"- Σ.Α ΟΗΕ: Να γίνει διεθνής έρευνα

20:20 - 18 Ιουλ 2014 | Ειδήσεις
Ομπάμα: "Από ζώνη ανταρτών ο πύραυλος που κατέρριψε το Boeing"- Σ.Α ΟΗΕ: Να γίνει διεθνής έρευνα
(upd)Το μαλαισιανό αεροσκάφος που συνετρίβη την Πέμπτη στην ανατολική Ουκρανία καταρρίφθηκε από πύραυλο ο οποίος εκτοξεύτηκε από μια ζώνη που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι φιλορώσοι αυτονομιστές, βεβαίωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Κάνοντας λόγο για μια "φριχτή τραγωδία" ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθεί με διαφάνεια μια ανεξάρτητη έρευνα για την υπόθεση, προτού να εξαχθούν συμπεράσματα για τα αίτιά της. Όπως είπε, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εικάσει κανείς τι σκοπούς είχαν εκείνοι που εκτόξευσαν τον πύραυλο εδάφους-αέρος εναντίον της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines. "Δεν ξέρουμε ακόμη τι ακριβώς συνέβη", είπε προσθέτοντας ότι παραμένει ακόμη άγνωστο ποιος διέταξε την κατάρριψη.

 

Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τη δύναμη να περιορίσει τη βία στην Ουκρανία, αλλά επέλεξε να μην το κάνει. Αντιθέτως, οι Ουκρανοί αυτονομιστές λαμβάνουν σταθερά από τη Μόσχα βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων βαρέων και αντιαεροπορικών όπλων, είπε.

aompa180714

"Η πτώση του Μπόινγκ υπογραμμίζει ότι έχει φτάσει η ώρα να αποκατασταθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ουκρανία", συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος κάνοντας έκκληση στη Ρωσία, το Κίεβο και τους αυτονομιστές να προχωρήσουν άμεσα σε κατάπαυση του πυρός. Ο ίδιος, στην επικοινωνία που είχε την Πέμπτη με τον πρόεδρο Πούτιν, του τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θέλει από τη Ρωσία να ακολουθήσει τον δρόμο της ειρήνης, όμως η Ρωσία έχει κατ' επανάληψη αρνηθεί να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία ενώ "δεν χρησιμοποίησε την επιρροή της για να πιέσεις τους αυτονομιστές να τηρήσουν μια εκεχειρία", πρόσθεσε.

 

"Η βία και η σύγκρουση αναπόφευκτα οδηγούν σε απρόβλεπτες συνέπειες. Η Ρωσία, αυτοί οι αυτονομιστές και η Ουκρανία έχουν όλοι τη δυνατότητα να βάλουν ένα τέλος στις συγκρούσεις", ανέφερε.

 

Σύμφωνα με τον Ομπάμα, εάν ο Ρώσος πρόεδρος λάβει την απόφαση να μην επιτρέπει τον εξοπλισμό των αυτονομιστών και τη μετάβαση μαχητών στην Ουκρανία, τότε η βία στη χώρα αυτή θα σταματήσει. Επισήμανε επίσης ότι οι Ουκρανοί αυτονομιστές δεν θα είχαν τη δυνατότητα να δρουν κατά τον τρόπο αυτό εάν δεν λάμβαναν εκπαίδευση και εξοπλισμό από τη Ρωσία.

 

Ο πρόεδρος Ομπάμα προειδοποίησε, επίσης, ότι η Ουάσινγκτον έχει τη δυνατότητα να επιβάλει και νέες κυρώσεις στη Ρωσία και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. Απέρριψε όμως, για άλλη μια φορά, την πιθανότητα στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ στην κρίση λέγοντας ότι "δεν βλέπει να υπάρχει κάποιος ρόλος" για τη χώρα του, πέραν των εγγυήσεων που έχει ήδη δώσει στο ΝΑΤΟ.

 

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας και ανακοίνωσε ότι με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τουλάχιστον ένας Αμερικανός πολίτης επέβαινε στο αεροσκάφος. Πρόκειται για τον Κουίν Λούκας Σάνσμαν, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα, αμερικανική και ολλανδική.

 

Σημείωσε, δε, ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια είναι αναγκαία στη διεθνή έρευνα για τη συντριβή του Μπόινγκ και σημείωσε ότι ήδη πράκτορες του FBI και της NTSB (της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλειας των αερομεταφορών) είναι καθ' οδόν για την Ουκρανία προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτήν. "Θα διασφαλίσουμε ότι θα λάμψει η αλήθεια", είπε, τονίζοντας ότι τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην ανατολική Ουκρανία.

aompam180714

Διεθνή έρευνα ζητά το Σ.Α του ΟΗΕ

 

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητούν μια "πλήρη, διεξοδική και ανεξάρτητη διεθνή έρευνα" για την συντριβή του αεροσκάφους Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σώματος, που συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή.

 

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι "η έρευνα θα πρέπει να διεξαχθεί σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής αεροπορίας" και "για την απαιτούμενη λογοδοσία στη Δικαιοσύνη".

 

Επίσης, τα μέλη του Σ.Α τονίζουν την ανάγκη "όλα τα μέρη να επιτρέψουν την άμεση πρόσβαση των ερευνητών στον τόπο της συντριβής για να προσδιορίσουν ην αιτία του συμβάντος".

 

Τα μέλη του Σ.Α εκφράζουν, δε, "τη βαθύτατη λύπη και τα συλλυπητήριά τους" στις οικογένειες των θυμάτων, στους οικείους και στις κυβερνήσεις όλων εκείνων των χωρών που πολίτες τους σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή.

asecuritycouncil180714

 

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Σ.Α του ΟΗΕ, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε ότι το αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών "κατερρίφθη πιθανώς από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος" ο οποίος ερρίφθη από μια "ζώνη που ελέγχουν οι αυτονομιστές" που πρόσκεινται στην Ρωσία.

 

Η Σαμάνθα Πάουερ αναφέρθηκε σε έναν πύραυλο Μπουκ (ή SA-11). Υποστήριξε ότι "αυτονομιστές εντοπίστηκαν" να έχουν στην κατοχή τους αυτό το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας κοντά στην τοποθεσία όπου κατέπεσε το μαλαισιανό αεροπλάνο.

 

Απεναντίας, πρόσθεσε η ίδια, αν και ο ουκρανικός στρατός διαθέτει αυτό το πυραυλικό σύστημα στο οπλοστάσιό του, οι ΗΠΑ "δεν γνωρίζουν να υπάρχει ένα ουκρανικό πυραυλικό σύστημα SAM στην ζώνη" στην οποία κατέπεσε το αεροπλάνο. Επίσης, υπογράμμισε, από τότε που άρχισε η κρίση η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα δεν έχει εξαπολύσει κανέναν πύραυλο.

 

"Δεδομένης της περιπλοκότητας του συστήματος SA-11, είναι απίθανο οι αυτονομιστές να μπόρεσαν να το χειριστούν με αποτελεσματικό τρόπο χωρίς την βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού", πρόσθεσε επίσης η Πάουερ, υπογραμμίζοντας ότι "ως εκ τούτου δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια τεχνική βοήθεια από ρωσικό προσωπικό στον χειρισμό του συστήματος".

 

Αν πράγματι αυτονομιστές έρριξαν τον πύραυλο, συνέχισε, "αυτοί όπως και αυτοί που τους υποστηρίζουν θα έχουν αρκετούς λόγους να αποκρύψουν τα στοιχεία του εγκλήματός τους".

 

Ως εκ τούτου, η Πάουερ ζήτησε την άμεση έναρξη μιας διεθνούς έρευνας και κάλεσε το Κίεβο και τους αυτονομιστές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες για να "διευκολύνουν την πρόσβαση στην περιοχή".

 

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ κατέληξε εξάλλου λέγοντας ότι η Μόσχα πρέπει να ασκήσει πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση στους αυτονομιστές και να "λάβει εκτάκτως συγκεκριμένα μέτρα για να αμβλυνθεί η ένταση στην Ουκρανία".

 

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ κρίνουν ανησυχητική την καθυστέρηση της πρόσβασης των επίσημων ερευνητών στον τόπο στον οποίο κατέπεσε το Μπόινγκ 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Μεταφορών Άντονι Φοξ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο MSNBC. 

 

Ο Φοξ υπογράμμισε, επίσης, ότι οι αξιωματούχοι πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ επεξέτειναν την απαγόρευση των αμερικανικών πτήσεων στην περιοχή που βρίσκεται κοντά σε αυτήν στην οποία σημειώνεται η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία μετά την πτώση του αεροπλάνου.

 

Περίπου 30 παρατηρητές και εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έχουν φτάσει στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας όπου συνετρίβη την Πέμπτη το Boeing της Malaysia Airlines, περίπου 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία, κοντά στην ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας Ντονέτσκ, μία περιοχή που είναι το προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών.

 

Φως στα αίτια της τραγωδίας αναμένεται να ρίξει και το δεύτερο "μαύρο κουτί" του αεροσκάφους, το οποίο έχει ήδη εντοπισθεί.

Όπως επισημαίνεται, το τραγικό αυτό γεγονός ίσως είναι το σημείο καμπής, ώστε να ενισχυθεί η διεθνής πίεση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.

 

ukraine1

 

ΕΕ: Πολύ νωρίς να επιβάλουμε νέες κυρώσεις

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίστηκε να προκρίνει το ενδεχόμενο ένας πύραυλος να ευθύνεται για την συντριβή του αεροσκάφους των Malaysia Airlines, όμως παρέμεινε επιφυλακτική αναμένοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

  

"Οι πρώτες εκτιμήσεις που έχουν γίνει, λαμβάνοντας υπόψη και τη διασπορά των συντριμμιών σε ακτίνα πολλών δεκάδων χιλιομέτρων, τείνουν να υποστηρίξουν το ενδεχόμενο ότι το αεροπλάνο αυτό κατερρίφθη", δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ. "Η έρευνα θα μας πει", πρόσθεσε.

  

"Προτού καταλήξουμε σε συμπεράσματα είναι φυσικά σημαντικό να γνωρίζουμε τα γεγονότα να έχουμε τα αποτελέσματα της έρευνας που μόλις ξεκίνησε", υπογράμμισε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πία Αρενκίλντε.

 

Η αεροπορική αυτή τραγωδία και οι συνέπειές της θα συζητηθούν την Τρίτη από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στη διάρκεια του συμβουλίου τους, υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

 

Στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει και ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των πτήσεων μετά την αεροπορική τραγωδία στην Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε εκ νέου να γίνει έρευνα για τα αίτια της πτώσης του.

 

atourista180714

Στο μεταξύ πηγές από την ΕΕ επεσήμαναν την Παρασκευή, ότι είναι πολύ νωρίς για να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων.

 

Η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να θέσει σε ισχύ τις νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που αποφασίστηκαν την Τετάρτη στη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών των 28 χωρών μελών, προτού εξετάσει νέα μέτρα, σημείωσαν διπλωμάτες.

 

"Πρέπει να περιμένουμε και να παρακολουθούμε πολύ στενά όσα θα μας πει η έρευνα για την τραγωδία αυτή και τότε θα δούμε αν οι χώρες μέλη θέλουν να προχωρήσουν περαιτέρω", επεσήμανε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

 

Να θυμίσουμε ότι για την κατάρριψη του μοιραίου αεροσκάφους αλληλοκατηγορούνται Κίεβο και φιλορώσοι αυτονομιστές.

 

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει επιρρίψει την ευθύνη για την κατάρριψη στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως το αεροσκάφος χτυπήθηκε ενώ βρισκόταν σε ουκρανικό εναέριο χώρο. Την Παρασκευή ο ρώσος ηγέτης απηύθυνε κάλεσμα για εκεχειρία και για άμεση έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.

 

Στον αντίποδα, ο ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, έχει επιρρίψει την ευθύνη στους ρωσόφιλους αντάρτες και τους ρώσους υποστηρικτές τους, κάνοντας λόγο για "τρομοκρατική ενέργεια".

 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ενημέρωσε την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, για τη διεθνή ομάδα που ερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνετρίβη η πτήση MH17 της Malaysia Airlines το απόγευμα της Πέμπτης.

 

Ο Ποροσένκο κάλεσε, επίσης, Γερμανούς και Βρετανούς ειδικούς σε θέματα ασφάλειας των πτήσεων να συμμετάσχουν στις έρευνες. 

 

Τα μέλη των συνεργείων έρευνας και διάσωσης έχουν ανασύρει 181 σορούς μέχρι τώρα από την περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος Boeing 777 της εταιρείας Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ένα στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών στο Κίεβο, το οποίο ενημέρωσε τους δημοσιογράφους.

 

Το Μπόινγκ της μαλαισιανής αεροπορικής εταιρείας κατερρίφθη την Πέμπτη ενώ πετούσε πάνω από μια περιοχή όπου αυτονομιστές αντάρτες μάχονται με ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις από τον Απρίλιο. Και οι 298 επιβαίνοντες στο επιβατικό αεροσκάφος κηρύχθηκαν νεκροί.

 

Η Malaysia Airlines ανακοίνωσε ότι οι πιλότοι του αεροσκάφους είχαν υποβάλλει ένα σχέδιο πτήσης με το οποίο ζητούσαν να πετάξουν στα 35.000 πόδια (10.674 μέτρα) στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, αλλά η ουκρανική υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας τους έδωσε οδηγία να πετάξουν στα 33.000 πόδια (10.065 μέτρα) μόλις εισήλθαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο, όπως γνωστοποίησε σήμερα η αεροπορική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

 

Η εταιρεία ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι το "βιβλίο συντήρησης" του αεροπλάνου της ήταν "εντάξει" και ότι το Μπόινγκ "λειτουργούσε φυσιολογικά" προτού σημειωθεί η αεροπορική τραγωδία, ενώ πρόσθεσε ότι θα καταβάλει στις οικογένειες των θυμάτων 5.000 ευρώ για να καλύψουν τα πρώτα έξοδά τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:22 - 18 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.