ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βερολίνο καλεί Μόσχα: Τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

16:41 - 19 Ιουλ 2014 | Ειδήσεις
Βερολίνο καλεί Μόσχα: Τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία
Αυστηρό μήνυμα προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, διά στόματος του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, στέλνει η διεθνής κοινότητα, προκειμένου να ασκήσει την επιρροή του προς τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία και να σταματήσει η αιματοχυσία, καθώς η κατάρριψη του Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών στο Ντoνέτσκ, που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους, είναι το "σημείο καμπής" για την ουκρανική κρίση.

"Η Μόσχα ίσως έχει τώρα μία τελευταία ευκαιρία να δείξει ότι πραγματικά ενδιαφέρεται να βρεθεί μία λύση" δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier, μιλώντας στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

"Τώρα είναι η στιγμή για όλους να σκεφτούν τι μπορεί να συμβεί αν δεν σταματήσουμε την κλιμάκωση" της έντασης, προσέθεσε.

Οι δηλώσεις, όπως επισημαίνεται σε σχετικό σχόλιο του Reuters, δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες και πρώτα απ' όλες η Γερμανία, που εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο, δεν μπορούν να κάθονται με "σταυρωμένα χέρια" και να βλέπουν τη γειτονιά τους να φλέγεται, χωρίς να αντιδρούν.

Βεβαίως, οι -γεωπολιτικές- ισορροπίες είναι λεπτές: Από τη μία πλευρά, το Βερολίνο δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις του με τη Μόσχα, ωστόσο, από την άλλη, η απραξία ευνοεί την ασυδοσία. Και επιπλέον, είναι σημάδι αδυναμίας...

Σήμερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τον κάλεσε να παρέμβει αποφασιστικά και να διασφαλίσει ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία θα προχωρήσουν, άμεσα, σε κατάπαυση του πυρός.  

Την ίδια ώρα, στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της χώρας και οι αυτονομιστές συνέχισαν να πετούν ο ένας στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών για την κατάρριψη του Boeing.

Το Κίεβο έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, στο οποίο, κατά τους ισχυρισμούς της ουκρανικής κυβέρνησης, φαίνονται ένοπλοι να απομακρύνουν από την περιοχή το πυραυλικό σύστημα Buk -1, από το οποίο -εικάζεται- ότι εξαπολύθηκε ο πύραυλος που χτύπησε το Boeing την περασμένη Πέμπτη.

Η άλλη πλευρά, οι μαχητές της λεγόμενης "Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ", κατηγορεί το Κίεβο ότι κωλυσιεργεί, εμποδίζοντας την έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας

Η ρωσική κυβέρνηση ζήτησε και από τις δύο πλευρές να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι διεθνείς εμπειρογνώμονες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην περιοχή.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:45 - 19 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.