ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυστηρό μήνυμα Ομπάμα στον Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία

20:48 - 21 Ιουλ 2014 | Ειδήσεις
Αυστηρό μήνυμα Ομπάμα στον Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία
Σφίγγει ο κλοιός της διεθνούς κοινότητας γύρω από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ουκρανία, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κατηγορεί ευθέως τη Μόσχα ότι βοήθησε τους φιλορώσους αυτονομιστές να καταρρίψουν το Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, την περασμένη Πέμπτη, στο Ντονέτσκ.

"Η Ρωσία τους παρότρυνε, τους εκπαίδευσε, τους εφοδίασε με όπλα, περιλαμβανομένων αντιαεροπορικών συστημάτων, και τώρα είναι ευθύνη της Ρωσίας και ειδικά του Βλαντιμίρ Πούτιν να τους αναγκάσει να σταματήσουν να εμποδίζουν την έρευνα στην περιοχή της συντριβής", είπε σε διάγγελμα του από το Λευκό Οίκο, τη Δευτέρα, ο Μπαράκ Ομπάμα.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία κρατούν μακριά από τον τόπο της τραγωδίας τους διεθνείς εμπειρογνώμονες, σημείωσε και αναρωτήθηκε:

"Τι προσπαθούν να κρύψουν;"

Σύμφωνα με το Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Ρωσία και προσωπικά τον Βλ. Πούτιν ότι έχει άμεση ευθύνη ώστε να πείσει τους αυτονομιστές να συνεργαστούν και να σταματήσουν να παρεμποδίζουν τη διεθνή έρευνα για τους υπευθύνους της κατάρριψης του αεροσκάφους, που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους. 

ukraine2

Από την πλευρά της, η Μόσχα υποστήριξε, νωρίτερα σήμερα, ότι ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου Su - 25 πέταγε κοντά στο μοιραίο αεροσκάφος και άρα ότι δεν καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους - αέρος. Τον ισχυρισμό αυτό διέψευσε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

Το θέμα του Boeing (σ.σ. και με αιτία αυτό ο τερματισμός της εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία) θα απασχολήσει, την Τρίτη, το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Επί τάπητος, θα τεθεί το ενδεχόμενο αυστηρότερων κυρώσεων κατά ρωσικών επιχειρήσεων και ιδιωτών (αξιωματούχων) που συνδέονται στενά με το Κρεμλίνο.

Μάλιστα, λέγεται, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το Bloomberg, ότι η βρετανική κυβέρνηση θα προτείνει, μεταξύ άλλων, να απαγορευθούν οι εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού προς τη Μόσχα από τις χώρες της ΕΕ.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 03:09 - 22 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.