ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο -φορολογικός- Παράδεισος είναι στη Γη ...του Λουξεμβούργου

19:31 - 24 Ιουλ 2014 | Ειδήσεις
Ο -φορολογικός- Παράδεισος είναι στη Γη ...του Λουξεμβούργου
Υπάρχει στην Ευρώπη ένα Δουκάτο, που το επισκέπτονται τουρίστες για να βάλουν ...βενζίνη; Και εκτός απ' αυτούς τους ...ασυνήθιστους τουρίστες, στη χώρα αυτή έχουν εγκατασταθεί ορισμένους από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς κολοσσούς του κόσμου;

Η απάντηση είναι καταφατική και το Δουκάτο αυτό είναι το Λουξεμβούργο.

Εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά ιδίως τους τελευταίους μήνες έχει μπει στο μάτι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που δεν μπορούν να "χωνέψουν" το γεγονός ότι μία χώρα με αμελητέα συνεισφορά στο ΑΕΠ της ευρωζώνης, έκτασης μόλις 2.586 τετραγωνικών χιλιομέτρων, συγκεντρώνει το 10% των άμεσων ξένων επενδύσεων, παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ. 

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, οι οδηγοί από τις γειτονικές χώρες σχηματίζουν ουρές στα πρατήρια βενζίνης, καθώς στο Λουξεμβούργο τα καύσιμα έχουν τη μικρότερη φορολογική επιβάρυνση σε όλη την Ευρώπη, εξού και η φράση "τουρισμός του βενζινάδικου". 

Αυτό, όμως, δεν είναι παρά μία λεπτομέρεια.

Το βασικό πρόβλημα, που θέλουν πάσει θυσία, να αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, η Κομισιόν, ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ (δηλαδή, όλος ο κόσμος), είναι το λεγόμενο "φορολογικό αρμπιτράζ", ένα φορολογικό καθεστώς που προσελκύει στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου (η επίσημη ονομασία της χώρας), μεγαθήρια της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας, όπως η Microsoft, η Apple, η  Caterpillar και η Amazon.

Μάλιστα, η τελευταία έχει βρει το "μυστικό" και καταφέρνει να πληρώνει ΦΠΑ 3% (!).

Έτσι, δεν είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι στη μικρή αυτή χώρα συνωστίζονται επιχειρήσεις με αξία ενεργητικού άνω των 2 τρισ. δολαρίων.

Πώς όμως τα έχει καταφέρει το Λουξεμβούργο και άλλες χώρες δεν μπορούν; Θα μπορούσε η Ελλάδα να ακολουθήσει αυτό το "παράδειγμα"; Μάλλον όχι.

Όπως εξηγείται στο δημοσίευμα των FT, η χώρα δεν έχει χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, καθώς σε σχεδόν σε 20 από τις 34 χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης η εταιρική φορολογία είναι χαμηλότερη.

Αυτό, όμως, που κάνει τη διαφορά είναι ένα πολυδαίδαλο σύστημα φορολογικών ελαφρύνσεων και απαλλαγών, που κάνει ...παιχνιδάκι για τους κολοσσούς που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα την πληρωμή των φόρων, Για την ακρίβεια, δεν έχουν δα και μεγάλο άγχος. Απεναντίας....

Για παράδειγμα, εδώ και έξι χρόνια τα έσοδα από πνευματικά δικαιώματα, πατέντες κ.ά. εξαιρούνται έως και 80% από τη φορολογία. Και το ...πάρτι δεν σταματά εδώ.

 

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες κρατούν ένα "μαγικό ραβδί", με αποτελέσμα το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που κερδίζουν από τους τόκους, να το διατηρούν σε υποκατάστηματά τους σε άλλες χώρες, γλιτώνοντας το φόρο.

Επιλέον, η μείωση της αξίας των (περιουσιακών) στοιχείων ενεργητικού που διατηρούν το εξωτερικό, μπορεί να συνυπολογιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει η αντίστοιχη μείωση εσόδων από το Λουξεμβούργο.

Αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή για πολύ ακόμα. Η Κομισιόν ετοιμάζεται να ξεκινήσει έρευνα, καθώς παραβιάζονται οι κοινοτικοί κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, ενώ μάλλον αμφισβητεί τη ειλικρίνεια της κυβέρνησης της χώρας ότι θα αλλάξει το συγκεκριμένο σύστημα έως το 2017.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:03 - 24 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.