ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντίστροφη μέτρηση για το default στην Αργεντινή

20:22 - 28 Ιουλ 2014 | Ειδήσεις
Αντίστροφη μέτρηση για το default στην Αργεντινή
Προς μία νέα αθέτηση πληρωμών, τη δεύτερη από το 2001, οδεύει αυτή την εβδομάδα η Αργεντινή, μολονότι σε καμία περίπτωση οι επιπτώσεις από το default δεν θα είναι τόσο οδυνηρές όσο πριν από 13 χρόνια.

Σις 30 Ιουλίου λήγει η περίοδος χάριτος ενός μήνα που εξέδωσε αμερικανικό δικαστήριο για την άρνηση της Αργεντινής να αποπληρώσει τους πιστωτές, οι οποίοι την περίοδο της αναδιάρθρωσης χρέους της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Νοτίου Αμερικής, είχαν αγοράσει ομόλογα σε πάμφθηνες τιμές.

Αυτή η ομάδα των ομολογιούχων, που περιλαμβάνει μερικά από τα πιο γνωστά hedge funds, όπως το Elliott Management, μπλόκαρε, τον προηγούμενο μήνα, την αποπληρωμή τόκων, ύψους 539 εκατ. δολαρίων, προς τους επενδυτές που έχουν αποδεχθεί την αναδιάρθρωση.

Το δικαστήριο της Νέας Υόρκης ζητεί από τη χώρα να πληρώσει σε αυτή την ομάδα ποσό ύψους 1,5 δισ. δολαρίων

Υπενθυμίζεται ότι το 2001 η Αργεντινή προχώρησε σε αθέτηση πληρωμών για χρέος ύψους 95 δισ. δολαρίων, ποσό που σε διεθνή κλίμακα μέχρι το 2010 (όταν δηλαδή εισήλθε η Ελλάδα στο μνημόνιο) ήταν ρεκόρ.

Το 93% των -τότε- πιστωτών συμφώνησε στην αναδιάρθρωση του 2005 και του 2011, που περιελάμβανε "κούρεμα" της τάξεως του 70%.

Η κυβέρνηση αρνείται να πληρώσει τα hedge funds, καθώς, όπως έχει δηλώσει η πρόεδρος της χώρας, Cristina Fernandez de Kirchner, θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα Rights Upon Future Offers (RUFO).

Αυτή η ρήτρα ορίζει ότι η Αργεντινή δεν μπορεί, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014, να υποβάλει καλύτερες προσφορές στους ομολογιούχους που έχουν αποδεχθεί το "κούρεμα", καθώς σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει και αυτοί να πληρωθούν με τους ίδιους όρους που απαιτούν τα hedge funds.

Σύμφωνα με το Μπουένος Άιρες, αυτός ο συμβιβασμός θα ήταν καταστροφικός, καθώς θα έπρεπε να πληρώσει έως και 120 δισ. δολάρια στους πιστωτές που συμφώνησαν με την αναδιάρθρωση.

Μάλιστα, σύμφωνα με επιστολή προς το δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ομάδα πιστωτών που κατέχουν ομόλογα αξίας 7 δισ. δολαρίων (5 δισ. ευρώ) είναι διατεθειμένη να ενεργοποιήσει τη σχετική ρήτρα.

Την Τετάρτη, έχει οριστεί μία νέα συνάντηση στη Νέα Υόρκη, προκειμένο να βρεθεί διέξοδο. Η κυβέρνηση της Αργεντινής ζητεί αναβολή της απόφασης, ώστε, πάντα μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2014, να αποφασίσει τι θα κάνει με τα συγκεκριμένα ομόλογα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 21:07 - 28 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.