ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mario Draghi: Αυξάνονται οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για την οικονομία

16:33 - 07 Αυγ 2014 | Ειδήσεις
Mario Draghi: Αυξάνονται οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για την οικονομία
Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, από συγκρούσεις όπως αυτή στην Ουκρανία, τόνισε την Πέμπτη ο επικεφαλής της ECB, Mario Draghi, μετά την απόφαση να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,15%.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, όπως επίσης οι εξελίξεις στις αναδυόμενες οικονομίες και τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές συνθήκες, σημείωσε.

Ο κ. Draghi επανέλαβε τη δέσμευση ότι η ECB μπορεί να χρησιμοποιήσει μη συμβατικά μέτρα, όπως η αγορά τιτλοποιημένων ομολόγων (ABS - Asset Backed Securities) ή η ποσοτική χαλάρωση (QE), εφόσον αλλάξουν οι προβλέψεις της ευρωτράπεζας για την πορεία του πληθωρισμού, μεσοπρόθεσμα. 

Τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν 0,4%, χαμηλότερο επίπεδο των πέντε τελευταίων ετών περίπου. Ο "στόχος" της ΕΚΤ είναι έως 2%.

Άνιση ανάκαμψη

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, είπε ότι τα πρόσφατα στοχεία δείχνουν ότι είναι σε εξέλιξη μία αδύναμη, ήπια ανάκαμψη. Στην ανακοίνωσή του, νωρίτερα έκανε λόγο για άνιση ανάκαμψη.

"Είναι ξεκάθαρο", υπογράμμισε, "ότι οι χώρες που έχουν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καλύτερα, αρκετά καλύτερα", όπως είπε χαρακτηστικά, "από τις χώρες που δεν έχουν κάνει κάτι τέτοιο".

Σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας (TLTRO) άφησε να εννοηθεί ότι θα ξεκινήσει μέσα στον Σεπτέμβριο.

Όπως είπε, οι εκτιμήσεις είναι οι οι τράπεζες θα πάρουν κεφάλαια ύψους έως 850 δισ. ευρώ, με τα οποία θα αυξηθούν οι πιστώσεις στην πραγματική οικονομία.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:03 - 07 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.