ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ύφεση χτυπά την πόρτα της γερμανικής οικονομίας: Μείωση 0,2% του ΑΕΠ το β΄τρίμηνο

09:40 - 14 Αυγ 2014 | Ειδήσεις
Η ύφεση χτυπά την πόρτα της γερμανικής οικονομίας: Μείωση 0,2% του ΑΕΠ το β΄τρίμηνο
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους, για πρώτη φορά από το 2012. Στασιμότητα στη Γαλλία, σε ύφεση διολίσθησε η Ιταλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, το γερμανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,2% έναντι του πρώτου τριμήνου. Σημειώνεται ότι τεχνικά, η ύφεση ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ.

Αν και η συρρίκνωση οφείλεται κυρίως σε εποχιακούς παράγοντες, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι και τα επόμενα τρίμηνα η ανάπτυξη θα είναι "αναιμική", εν μέρει λόγω και της γεωπολιτικής έντασης με τη Ρωσία.

Σε αυτή την εκτίμηση συνηγορούν και τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί την τελευταία περίοδο:

Ο δείκτης επενδυτικού κλίματος ZEW βούλιαξε τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012 και οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν τον Ιούνιο με τον υψηλότερο ρυθμό των 2,5 τελευταίων ετών.

"Στοπ" στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης

Η κρίση στην ανατολική Ευρώπη, με επίκεντρο το ουκρανικό ζήτημα, εξελίσσεται σε μία περίοδο όπου η Ευρωζώνη προσπαθεί να ανακάμψει από την ύφεση που τελείωσε στα τέλη του 2013.

Αυτό, όμως, ίσως αποδειχθεί ανέφικτο, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον.

Η γαλλική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το β΄τρίμηνο, ενώ η ιταλική συρρκνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Μάλιστα, η γαλλική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στο σύνολο του 2014 σε 0,5% από 1% προηγουμένως. 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:30 - 14 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.