ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρέμβαση της Κομισιόν για την απειλή ουκρανικού μπλόκου στο ρωσικό φυσικό αέριο

12:37 - 15 Αυγ 2014 | Ειδήσεις
Παρέμβαση της Κομισιόν για την απειλή ουκρανικού μπλόκου στο ρωσικό φυσικό αέριο
Σε διαβουλεύσεις θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί ενδεχόμενο μπλοκάρισμα της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να διεξάγουν συνομιλίες σχετικά με τη διένεξη Ρωσίας - Ουκρανίας για τις τιμές του φυσικού αερίου καθώς και τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με το Κίεβο.

Παράλληλα, θα συζητηθούν και μέτρα που θα ενισχύσουν την ασφάλεια στην Ουκρανία.
Αξιωματούχος της Κομισιόν, δήλωσε στο Reuters ότι θα γίνει και συνάντηση των τριών ανδρών, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, αν και δεν έχει ορισθεί ακόμα ο χρόνος και ο τόπος της συνάντησης.
Την Πέμπτη, ο κ. Μπαρόζο συνομίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Πούτιν, (δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα) σε μία προσπάθεια να βρεθούν λύσεις για την αποκλιμάκωση της κρίσης στο ουκρανικό ζήτημα.
Το ουκρανικό θα συζητηθεί την Παρασκευή στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Υπενθυμίζεται ότι οι συνομιλίες του Επιτρόπου Ενέργεας Guenther Oettinger, με τους υπουργούς Ενέργειας της Ρωσίας και της Ουκρανίας (σχετικά με την αντιπαράθεση Μόσχας - Κιέβου για τις τιμές πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία) κατέρρευσαν τον Ιούνιο, οδηγώντας την Gazprom στη διακοπή των πωλήσεων προς την Ουκρανία.
Έκτοτε, ο κ. Oettinger έχει συνεχίσει τις επαφές με τον Ουκρανό υπουργό, ενώ αναμένεται να συναντήσει τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας στις 29 Αυγούστου.
Σημειώνεται, ακόμα, ότι τις τελευταίες ημέρες το Κίεβο έχει ρίξει στο τραπέζι την πρόταση να αγοράζει απευθείας η ΕΕ το ρωσικό φυσικό αέριο στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας.
Με αυτό τον τρόπο, το Κίεβο ελπίζει ότι θα καταφέρει να αποκτήσει από την ΕΕ το φυσικό αέριο που χρειάζεται εν όψει του χειμώνα σε χαμηλότερες τιμές απ' ότι θα το αγόραζε από την Gazprom, ωστόσο το κόστος (της διέλευσης του φυσικού αερίου από το έδαφος της) θα το επιβαρυνθούν οι ευρωπαϊκές χώρες.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:50 - 15 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.