ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς το κουρδικό πετρέλαιο επηρεάζει τη σύγκρουση στο Ιράκ

10:59 - 18 Αυγ 2014 | Ειδήσεις
Πώς το κουρδικό πετρέλαιο επηρεάζει τη σύγκρουση στο Ιράκ
Ενώ η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στην καταδίωξη των τζιχαντιστών του ISIS, με τη συνδρομή πλέον και των ΗΠΑ, ένα άλλο μεγάλο θέμα που αφορά το Ιράκ είναι σε εξέλιξη.

Και αυτό είναι το θέμα του κουρδικού πετρελαίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες τάνκερ με πετρέλαιο από τις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι πεσμεργκά στο βορειοανατολικό Ιράκ, δηλαδή τις περιοχές που αποκαλούμε ιρακινό Κουρδιστάν, έχουν ήδη βρει, όπως εικάζεται από τα διεθνή ΜΜΕ, αγοραστές στο Ισραήλ, ενώ ένα άλλο τάνκερ βρίσκεται 60 μίλια έξω από το Χιούστον, στις ΗΠΑ, καθώς δικαστική απόφαση, έπειτα από προσφυγή του ιρακινού κράτους, μπλόκαρε την πώληση της ποσότητας που μεταφέρει - 1 εκατομμύρια βαρέλια αργού-  σε αμερικανική εταιρεία. 

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το Reuters, οι Κούρδοι έχουν παραδώσει τρία μεγάλα φορτία με αργό, που ξεκίνησαν από το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν, ενώ ένα τέταρτο πλέει για την  Κροατία.

Το Ιράκ είναι η 7η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα στον κόσμο, με παραγωγή 3,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Από τις κουρδικές περιοχές και συγκεκριμένα τις δύο μεγάλες πετρελαιοπηγές του Taq Taq και του Tawke, παράγονται περί τα 360.000 βαρέλια την ημέρα.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής (75%) προέρχεται από το νότο.

Οι Κούρδοι πεσμεργκά δεν είχαν καλές σχέσεις με τον απερχόμενο Ιρακινό πρόεδρο Αλ Μαλίκι, καθώς ο σεκταριστής σιίτης ηγέτης από την περασμένη άνοιξη είχε διακόψει τη διανομή των εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου. Σύμφωνα με την ιρακινή νομοθεσία, η Βαγδάτη πρέπει να δίνει στους Κούρδους το 17% των εσόδων.

Έτσι, οι Κούρδοι προσπαθούν να πωλήσουν πετρέλαιο χωρίς την άδεια της Βαγδάτης και απ' ότι φαίνεται τα καταφέρνουν πολύ καλά.

Μάλιστα, σε αυτή την προσπάθεια έχουν και τη συνδρομή της Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα έχει καλές σχέσεις με τους Κούρδους του Ιράκ (σ.σ. τον περασμένο Ιούνιο υπέγραψαν ενεργειακή συμφωνία διάρκειας 50 ετών), σε αντίθεση με τους Κούρδους του PKK, που δρουν στη νοτιοανατολική Τουρκία. 

Η απειλή του ISIS, η διεθνής επέμβαση και το Κιρκούκ

Όταν λοιπόν  οι δυνάμεις του ISIS (Islamic State of Iraq and Syria - Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και της Συρίας) άρχισαν να προελαύνουν προς το Ερμπίλ, (την πρωτεύουσα του ημιαυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν και έδρα πολλών πολυεθνικών ενεργειακών κολοσσών), ήταν σαφές ότι απειλούσαν να εκδιώξουν από την περιοχή τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η επέμβαση για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, αποτελούσε μονόδρομο.

Μάλιστα, προσθέτουν, ότι από τη στιγμή που αποφασίστηκε να στηριχθούν και με στρατιωτικά μέσα, ανοίγει ο δρόμος για την ανεξαρτησία του -ιρακινού- Κουρδιστάν.

Επισήμως, οι ΗΠΑ απορρίπτουν την πώληση του κουρδικού πετρελαίου χωρίς την άδεια της Βαγδάτης.

Απεναντίας, προωθούν την ιδέα της "αντιπροσωπευτικής ιρακινής κυβέρνησης", ώστε όχι μόνο η σουνιτική κοινότητα της χώρας να συμμετέχει ισότιμα στην κυβέρνηση και να αποδυναμωθεί πολιτικά το ISIS, αλλά και να διαφυλαχθεί η κρατική ενότητα του Ιράκ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ελπίζουν ότι σε μία νέα κυβέρνηση και οι Κούρδοι θα μετέχουν σε ισότιμη βάση, ώστε να λαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί από τα έσοδα της πώλησης του ιρακινού πετρελαίου.     

Ανοικτό, όμως παράμενει το θέμα του ποιος θα ελέγχει το Κιρκούκ.

Από τα μέσα του περασμένου Ιουνίου είναι υπό τον έλεγχο του Κούρδων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην περιοχή υπάρχουν πάνω από 10 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:56 - 18 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.