ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Στοπ" από την Βουλγαρία στον αγωγό South Stream

13:56 - 19 Αυγ 2014 | Ειδήσεις
"Στοπ" από την Βουλγαρία στον αγωγό South Stream
Για δεύτερη φορά φέτος, η βουλγαρική κυβέρνηση βάζει "φρένο" στις εργασίες κατασκευής του αγωγού South Stream.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον δικτυακό τόπο του βουλγαρικού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, ο υπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας, κ. Vasil Shtonov, έδωσε εντολή στην εταιρεία Bulgarian Energy Holding να διακόψει όλες τις δραστηριότητές της, καθώς το έργο δεν ανταποκρίνεται στις νομικές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σ.σ. το γνωστό Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο).

Η πρώτη -φετινή- διακοπή των εργασιών είχε γίνει νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, έπειτα από συνάντηση Βούλγαρων αξιωματούχων με αντιπροσωπεία τριών Αμερικανών γερουσιαστών (των κ.κ. John McCain, Ron Johnson και Christopher Murphy).

Πριν απ' αυτή τη συνάντηση η Αμερικανίδα πρεσβευτής στη Σόφια, κυρία Marcie Ries, είχε προειδοποιήσει ότι ίσως επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ στις βουλγαρικές εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο κατασκευής του αγωγού, λόγω της συνεργασίας τους με τη ρωσική κατασκευαστική Stroytransgaz.

Η Stroytransgaz ελέγχεται από την Volga Group, ένα επενδυτικό "όχημα" που συνδέεται με τον κ. Gennady Timchenko.

Ο κ. Timchenko είναι στη "μαύρη λίστα' των αμερικανικών κυρώσεων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον περασμένο Φεβρουάριο.
Το Μάιο, ανατέθηκε στην κοινοπραξία της Stroytransgaz με τη βουλγαρική Gasproekt Jug η κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του South Stream.

Πάντως, νωρίτερα αυτό τον μήνα η Stroytransgaz ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το έργο κατασκευής του -βουλγαρικού τμήματος -του αγωγού.

Η Gazprom και η Bulgarian Energy Holding είναι οι "project investors" του έργου.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:33 - 19 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.