ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμιο σοκ για τον on camera αποκεφαλισμό Αμερικανού δημοσιογράφου από Τζιχαντιστές (βίντεο)- Πιθανότατα Βρετανός ο εκτελεστής

15:55 - 20 Αυγ 2014 | Ειδήσεις
Παγκόσμιο σοκ για τον on camera αποκεφαλισμό Αμερικανού δημοσιογράφου από Τζιχαντιστές (βίντεο)- Πιθανότατα Βρετανός ο εκτελεστής
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τον αποκεφαλισμό Aμερικανού δημοσιογράφου James Foley, ενώ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε σοκαρισμένος από το ενδεχόμενο που "εμφανίζεται ολοένα και πιο πιθανό", ο δήμιος να είναι Βρετανός.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε όμως ότι προς το παρόν δεν έχει ταυτοποιηθεί ο άνθρωπος με τη βρετανική προφορά που ακούγεται στο βίντεο της εκτέλεσης. Ο Κάμερον τόνισε ότι εξακολουθεί να αποκλείει την πιθανότητα αποστολής βρετανικών στρατευμάτων για μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ. 

 

Το αμερικανικό FBI και η βρετανική κυβέρνηση, εκτιμούν ότι το βίντεο είναι πιθανότατα αυθεντικό. 

 

Ο υπουργός Εξωτερικών, της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ σχολίασε πως η Βρετανία είναι κατηγορηματικά αντίθετη στο Ισλαμικό Κράτος και ότι είναι πιθανή η αποστολή Βρετανών στρατιωτών στη Βαγδάτη για την εκπαίδευση ιρακινών δυνάμεων ώστε να αντιπαρατεθούν σε αυτή την "οργάνωση του κακού". Επανέλαβε πάντως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων σε εχθροπραξίες στο ιρακινό έδαφος και ότι δεν συντρέχει λόγος έκτακτης σύγκλησης του βρετανικού κοινοβουλίου. 

 

Ο ίδιος χαρακτήρισε το βίντεο της δολοφονίας του Τζέιμς Φόλεϊ ως "αποτροπιαστικό παράδειγμα της βαρβαρότητας της συγκεκριμένης οργάνωσης". Ο κ. Χάμοντ εξέφρασε την προσωπική αίσθηση φρίκης απέναντι σε αυτό που φαίνεται να είναι μία "βάρβαρη εκτέλεση".

 

Να σημειωθεί ότι σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, το Ισλαμικό Κράτος δείχνει έναν μασκοφόρο άνδρα, με μαύρα ρούχα, που φαίνεται να κόβει το λαιμό του James Foley ο οποίος είχε απαχθεί από ενόπλους στη Συρία τον Νοέμβριο του 2012. Το Ισλαμικό Κράτος, οργάνωση εξτρεμιστών τζιχαντιστών, δήλωσε χθες ότι αποκεφάλισε τον Aμερικανό δημοσιογράφο James Foley και απείλησε να σκοτώσει έναν ακόμη, τον Steven Sotloff, σε αντίποινα για τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ. 

Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο με τίτλο "Μήνυμα στην Αμερική", λίγο πριν εκτελεστεί, ο Foley ακούγεται να λέει: «Καλώ τους φίλους μου, τα μέλη της οικογένειάς μου και τους αγαπημένους μου να υψώσουν το ανάστημά τους ενάντια στους πραγματικούς μου δολοφόνους: Την κυβέρνηση των ΗΠΑ», μια δήλωση που πιθανότατα έκανε καθ' υπαγόρευση των τζιχαντιστών.

Ο James Foley είχε απαχθεί στη Συρία στις 22 Νοεμβρίου 2012.

Η οικογένεια Foley επιβεβαίωσε το θάνατο του γνωστού δημοσιογράφου, ενώ η μητέρα του, Diane Foley, γράφει, μεταξύ άλλων: «Έδωσε τη ζωή του προσπαθώντας να δείξει στον κόσμο τα δεινά του συριακού λαού. Ποτέ δεν ήμασταν πιο υπερήφανοι για τον γιο μας Jim. Έδωσε τη ζωή του προσπαθώντας να εκθέσει τον κόσμο τα δεινά του λαού της Συρίας. Παρακαλούμε θερμά τους απαγωγείς να σώσουν τις ζωές των υπόλοιπων ομήρων. Όπως και ο Jim, είναι αθώοι. Δεν έχουν καμία σχέση σχετικά με την αμερικάνικη πολιτική στο Ιράκ, τη Συρία ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.
Ευχαριστούμε τον Jim για όλη τη χαρά που μας έδωσε. Ήταν ένας εξαιρετικός γιος, αδελφός, δημοσιογράφος και άνθρωπος. Παρακαλώ σεβαστείτε την ιδιωτική ζωή μας τις επόμενες ημέρες, καθώς πενθούμε για τον Jim».

 

Από τη μεριά του ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προσπαθούν να εξακριβώσουν «το συντομότερο δυνατόν» την αυθεντικότητα του βίντεο. Η Ουάσιγκτον πάντως ήδη εξέφρασε την οργή της αν αποδειχτεί ότι το βίντεο είναι γνήσιο. «Έχουμε δει ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει τη δολοφονία του αμερικανού πολίτη Τζέιμς Φόλεϊ από το Ισλαμικό Κράτος. Οι υπηρεσίες πληροφοριών επιχειρούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα να καθορίσουν την αυθεντικότητά του» δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Caitlin Hayden. «Εάν είναι γνήσιο, είμαστε συγκλονισμένοι από την άγρια δολοφονία ενός αθώου αμερικανού δημοσιογράφου και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του» συμπλήρωσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:49 - 20 Αυγ 2014

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.