ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θύελλα αντιδράσεων από τη Δύση για το ρωσικό κονβόι- Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η Ουάσινγκτον

23:15 - 22 Αυγ 2014 | Ειδήσεις
Θύελλα αντιδράσεων από τη Δύση για το ρωσικό κονβόι- Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η Ουάσινγκτον
Ομαδικά πυρά από δυτικές κυβερνήσεις για την απόφαση της Μόσχας να διατάξει την είσοδο της ρωσικής οχηματοπομπής που φέρεται να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία χωρίς την άδεια του Κιέβου. Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος σε έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α του ΟΗΕ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εξέφρασε το βαθύτατο προβληματισμό του καθώς όπως είπε μονομερείς ενέργειες σαν και αυτή της Ρωσίας δυναμιτίζουν την ήδη επικίνδυνη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.

 

"Ο γενικός γραμματέας παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις πληροφορίες ότι μια ρωσική αυτοκινητοπομπή πέρασε τα σύνορα με την Ουκρανία χωρίς την άδεια των ουκρανικών αρχών", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Μπαν, Στεφάν Ντιζαρίκ. "Μολονότι αναγνωρίζουμε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται, οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια μπορεί να υποδαυλίσει την ήδη επικίνδυνη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία", σημείωσε ο εκπρόσωπος.

america220814

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Λευκός Οίκος. Πιο συγκεκριμένα, χαρακτηρίζει ως κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας την είσοδο της ρωσικής οχηματοπομπής που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, τονίζοντας ότι η Μόσχα θα πρέπει να αποσύρει τα φορτηγά αν δεν θέλει να υποστεί οικονομικές κυρώσεις.

 

Ο Μπεν Ρόουντς, ο αναπληρωτής σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα εθνικής ασφάλειας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ρωσικές ενέργειες πυροδοτούν την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης με επικίνδυνο τρόπο. Σύμφωνα με τον κ. Ρόουντς, η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να συζητήσει την κατάσταση αυτή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τόνισε ότι εάν δεν αποσυρθεί το κομβόι, η Ρωσία θα πληρώσει "επιπρόσθετο κόστος", εννοώντας τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί στη Μόσχα.

 

Από το Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι η Άγκελα Μέρκελ επαίνεσε τη συνετή αντίδραση της Ουκρανίας μετά τις ενέργειες της Ρωσίας οι οποίες θα μπορούσαν να εντείνουν μια ήδη τεταμένη κατάσταση. Η καγκελάριος έκανε επίσης έκκληση για την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας.

 

Η Μέρκελ ζήτησε από τους δύο ηγέτες να υπάρξει σύντομα μια συμφωνία εκεχειρίας και να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την ακεραιότητα των διεθνών συνόρων.

americ220814

Η Ευρωπαϊκή Ένωση "εξέφρασε την αποδοκιμασία της" για την απόφαση της Ρωσίας να στείλει την οχηματοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία χωρίς τη συνοδεία του Ερυθρού Σταυρού, ούτε τη συμφωνία της Ουκρανίας, ενώ βλέπει μια "ξεκάθαρη παραβίαση των ουκρανικών συνόρων".

 

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, καταδίκασε την ενέργεια της Ρωσίας λέγοντας πως το αποτέλεσμα αυτής της πράξης θα είναι "να βαθύνει η κρίση στην περιοχή".

 

Να σημειωθεί ότι τα πρώτα φορτηγά έχουν ήδη φτάσει στην πόλη του Λουχάνσκ, όπου τις τελευταίες μέρες εκτυλίσσονται μάχες μεταξύ των ρωσόφιλων αυτονομιστών και των τακτικών ουκρανικών δυνάμεων. Ο Ερυθρός Σταυρός έχει καταστήσει σαφές πως "δεν αποτελεί μέρος αυτού του κονβόι με κανέναν τρόπο".

 

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε πως η Ρωσία "δεν πρόκειται να δεχτεί την καταστροφική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κάτοικοι της νοτιοανατολικής Ουκρανίας". Συμπλήρωσε πως η Ρωσία απλώς δεν μπορούσε πλέον να περιμένει, καθώς οιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στην αποστολή του κομβόι θα ήταν "απαράδεκτη".

arosik220814

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κατηγορήσει το Κίεβο πως καθυστέρησε ηθελημένα την είσοδο της αυτοκινητοπομπής στην Ουκρανία, με σκοπό να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, απάντησε ότι η είσοδος της ρωσικής οχηματοπομπής στην Ουκρανία αποτελεί μια "κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου" και κάλεσε τη Μόσχα να συμβάλει η κατάσταση να επανέλθει στη διεθνή νομιμότητα. "Θεωρούμε πως πρόκειται για μια άμεση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία", ανέφερε σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους του ο Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο, στέλεχος των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

 

Προσέθεσε μάλιστα πως οι οδηγοί των φορτηγών είναι μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, συμπληρώνοντας ότι τα οχήματα είναι μισοάδεια και θα χρησιμοποιηθούν για την μεταφορά όπλων που θα χρησιμοποιηθούν από τους ρωσόφιλους αντάρτες.

 

Πάντως, το ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass μετέδιδε πως ο προσωπάρχης του προέδρου Πούτιν και ο σύμβουλος του προέδρου Ποροσένκο, συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να προωθηθεί η ταχεία ολοκλήρωση της επιχείρησης για τη διανομή της ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία.

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 23:28 - 22 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.