ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γαλλική επίθεση στη Γερμανία για την πολιτική λιτότητας

12:05 - 24 Αυγ 2014 | Ειδήσεις
Γαλλική επίθεση στη Γερμανία για την πολιτική λιτότητας
Αναζωπυρώνεται η κόντρα της γαλλικής με τη γερμανική κυβέρνηση για το μίγμα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ευρωζώνη.

Η στασιμότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ζώνης του ευρώ, όπως αυτή φάνηκε και στα στοιχεία για τη -μηδενική- ανάπτυξη το β΄τρίμηνο του 2014, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στον Γάλλο πρόεδρο κ. Francois Hollande και όχι μόνο για λόγους που σχετίζονται με το πολιτικό του μέλλον και την κατάρρευση της δημοφιλίας του στην εγχώρια κοινή γνώμη.

Σε προσεκτικά διατυπωμένη γλώσσα, αλλά με σαφείς αιχμές προς το Βερολίνο, δύο υπουργοί από το γαλλικό οικονομικό επιτελείο, σε συνεντεύξεις τους που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο, ζητούν αλλαγή πολιτικής, δηλαδή έμφαση στα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και τον "απεγκλωβισμό" από τη "δογματική εμμονή" της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων με οποιοδήποτε κόστος.

"Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στο πως θα βγούμε από την [οικονομική] κριση και να βάλουμε σε δεύτερη θέση τη δογματική μείωση των ελλειμμάτων, η οποία μας οδηγεί στη λιτότητα και τη συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας", είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας κ. Arnaud Montebourg, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde.

Αν και δεν έβγαλε από το "κάδρο" της κριτικής του τον κ. Hollande, επισήμανε ότι η αναγκαστική μείωση των ελλειμμάτων συνιστά μία οικονομική "εκτροπή", καθώς αυξάνει την ανεργία. Επιπλέον, τόνισε, είναι παράλογη, επειδή "καθιστά αδύνατη τη δημοσιονομική σταθεροποίηση", και μία "πολιτική καταστροφή, αφού στέλνει τους Ευρωπαίους στην αγκαλιά των εξτρεμιστικών κομμάτων, που θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη".

Αναφερόμενος ευθέως στην πολιτική της κυρίας Angela Merkel, είπε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης "έχει παγιδευτεί από την πολιτική λιτότητας που επιβάλλει σε όλη την Ευρώπη". 

Στο ίδιο μήκος κύματος, αν και επέλεξε πιο ήπια φρασεολογία, ήταν και οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών κ. Michel Sapin, στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

"Η Ευρωζώνη κινδυνεύει να κολλήσει σε ένα σπιράλ αδύναμης ή αρνητικής ανάπτυξης" είπε και προσέθεσε πως "πρέπει να επιβραδύνουμε τον ρυθμό μείωσης των ελλειμμάτων".

Επισημαίνοντας ότι θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι οι επενδύσεις που έχουν αποφασισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο να παράγουν αποτελέσματα, τόνισε ότι "εν τω μεταξύ, θα πρέπει να προσαρμόσουμε το ρυθμό μείωσης των ελλειμάτων στην οικονομική κατάσταση" που επικρατεί στην Ευρώπη.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:00 - 24 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.