ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σόιμπλε: Success story τα προγράμματα διάσωσης - "Υπερ-ερμηνεύθηκαν" οι δηλώσεις Ντράγκι

10:46 - 27 Αυγ 2014 | Ειδήσεις
"Ιστορία επιτυχίας" ("success story") χαρακτηρίζει τα προγράμματα διάσωσης των χωρών της Ευρωζώνης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

"Οι χώρες που βρίσκονται στην ομπρέλα διάσωσης έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο. Αυτό εξελίχθηκε σε μια ιστορία επιτυχίας! Η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι πιστεύαμε πριν από λίγο καιρό", δηλώνει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην «Passauer Neue Presse», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από τις μεταρρυθμίσεις και την εξυγίανση των προϋπολογισμών στις χώρες που τέθηκαν σε πρόγραμμα διάσωσης.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, "για προβλήματα στην Κύπρο γίνεται πλέον ελάχιστος λόγος. Η πολιτική υπερασπίστηκε επιτυχώς το κοινό νόμισμα της Ευρώπης. Και ο ΟΟΣΑ θεωρεί τώρα τις χώρες που βοηθήσαμε ως πρωτοπόρους στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων". 

 

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας Αρνό Μοντεμπούρ περί της πολιτικής λιτότητας που, όπως είπε, επέβαλε η Γερμανία σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη - δηλώσεις οι οποίες αποτέλεσαν και την αφορμή για την παραίτηση της γαλλικής κυβέρνησης - ο κ. Σόιμπλε απαντά ότι φυσικά και δεν τον χαροποίησαν, εκτιμά ωστόσο ότι πρόκειται για εσωτερικές διαμάχες στη Γαλλία από τις οποίες αντλήθηκαν εν τω μεταξύ τα σωστά συμπεράσματα.

«Υπερ-ερμηνεύθηκε» ο Ντράγκι

Σε επισήμανση των δημοσιογράφων ότι και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι φαίνεται να τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης της πολιτικής των περικοπών και υπέρ περισσότερων επενδύσεων, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απαντά ότι γνωρίζει πολύ καλά τον κ. Ντράγκι και ότι οι θέσεις του μάλλον «υπερ-ερμηνεύθηκαν».

 

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ερωτάται ακόμη εάν χρειάζεται ένας Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών, για να απαντήσει τονίζοντας ότι "στη δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση η Ευρώπη είναι ήδη πολύ πιο προχωρημένη από ό,τι πχ στην πολιτική ασφάλειας- έχουμε έναν επίτροπο για τη Νομισματική Πολιτική και αυτό αρκεί" και να προσθέσει: "Σε όλες τις σημαντικές διεθνείς συνόδους -στην G-20 ή στο ΔΝΤ- η ΕΕ εκπροσωπείται και έχει δική της φωνή. Καθοριστικό είναι να πάρουμε τα σωστά μαθήματα από την κρίση: Στέρεα δημοσιονομικά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη".

 

Αναφερόμενος στις κρίσεις παγκοσμίως, ο κ. Σόιμπλε παραδέχεται ότι τα αποτελέσματα είναι ορατά στα οικονομικά στοιχεία, αλλά σημειώνει ότι ως τώρα δεν έχουν σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

 

Σχολιάζοντας, τέλος, την οικονομική κατάσταση στη Γερμανία, ο κ. Σόιμπλε κάνει λόγο για μια υγιή δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα, την οποία θέλει να εκμεταλλευτεί προκειμένου να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις. "Χρειαζόμαστε δομικές μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία και στην Ευρώπη προκειμένου να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Γι’ αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε και τα επόμενα χρόνια τις δαπάνες για την παιδεία και την έρευνα, χωρίς ωστόσο να κάνουμε νέα χρέη. Θα πρέπει να βελτιώσουμε και τις δημόσιες υποδομές".

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία τροποποίηση στις 20:55 - 27 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.