ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποροσένκο: Ευθεία και ανοικτή επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία

07:54 - 01 Σεπ 2014 | Ειδήσεις
Ποροσένκο: Ευθεία και ανοικτή επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, κατηγόρησε η Ρωσία ότι έχει εξαπολύσει "ευθεία και ανοικτή επίθεση", η οποία έχει μεταβάλει ριζικά εις βάρος του Κιέβου την ισορροποία στο πεδίο της σύγκρουσης για την αντιμετώπιση των φιλορώσων αυτονομιστών.

"Ευθεία και ανοικτή σύγκρουση έχει εξαπολυθεί κατά της Ουκρανίας από γειτονικό κράτος. Αυτό έχει μεταβάλει την κατάσταση στη ζώνη των συγκρούσεων κατά ριζικό τρόπο", δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε στρατιωτική ακαδημία του Κιέβου. Έπειτα από τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στην Ουκρανία, όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις υπέστησαν σημαντικές ήττες, "θα υπάρξουν αλλαγές προσώπων στα ανώτατα κλιμάκια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων", προανήγγειλε ο Πέτρο Ποροσένκο.

 

Από τη Μόσχα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επέκρινε την ηγεσία του Κιέβου ότι αρνείται να αρχίσει απευθείας πολιτικές συνομιλίες με τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίοι, όπως είπε, απωθούν τις κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις από τις θέσεις τους.

"Η σημερινή ηγεσία του Κιέβου δεν θέλει να διεξαγάγει ουσιαστικό πολιτικό διάλογο με το ανατολικό τμήμα της χώρας", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS.

 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές, οι οποίοι, σύμφωνα με το Κίεβο, υποστηρίζονται από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, προσπαθούν να απωθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις από θέσεις από τις οποίες μπορούν να πλήττουν τον άμαχο πληθυσμό.

"Στόχος των μαχητών των πολιτοφυλακών είναι να απωθήσουν αυτές τις στρατιωτικές δυνάμεις και το πυροβολικό τους, ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα να βάλλουν κατά κατοικημένων περιοχών", είπε.

 

 arussia010914

 

Η "ομάδα επαφής" για την ουκρανική κρίση, αποτελούμενη από εκπροσώπους του Κιέβου της Μόσχας και του ΟΑΣΕ συνέρχεται στο Μισνκ της Λευκορωσίας τη Δευτέρα, μία ημέρα αφού ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην ιδέα του καθορισμού μίας "κρατικής υπόστασης" για τις εξεγερμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

 

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει την επεξεργασία πρότασης για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η οποία κατηγορείται από τις δυτικές χώρες ότι έχει αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις για την υποστήριξη των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τα μέτρα αυτά στους ευρωπαίους ηγέτες στο τέλος της εβδομάδας, ανάλογα με τις εξελίξεις επί του πεδίου.

 

Στο Μινσκ, ένας ή περισσότεροι εκπρόσωποι των φιλορώσων αυτονομιστών θα είναι παρόντες στις συνομιλίες της "Ομάδας επαφής", ανακοίνωσε ο Αντρέι Πουργκίν, "αναπληρωτής πρωθυπουργός" της "Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ", η οποία έχει μονομερώς ανακηρυχθεί από τους αυτονομιστές.

 

Την Κυριακή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην ιδέα καθορισμού μίας κρατικής υπόστασης για τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.

 

"Πρέπει να αρχίσουμε αμέσως συνομιλίες...για τα θέματα που άπτονται της πολιτικής οργάνωσης της κοινωνίας και για τον καθορισμό μίας κρατικής υπόστασης για τη νοτιο-ανατολική Ουκρανία ώστε να προστατευθούν τα νόμιμα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν εκεί", είπε.

 

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων αυτών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν έκανε ποτέ λόγο για την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους στις περιοχές της νοτιο-ανατολικής Ουκρανίας. Μέχρι στιγμής, η Μόσχα είχε ταχθεί υπέρ της "ομοσπονδιοποίησης" των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

 

Βύθιση Ουκρανικού σκάφους

 

Δύο ναυτικοί αγνοούνται έπειτα από την επίθεση, την Κυριακή, των δυνάμεων των αυτονομιστών κατά ουκρανικού περιπολικού σκάφους στην Αζοφική Θάλασσα, ενώ οκτώ ουκρανοί ναυτικοί διασώθηκαν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ουκρανικής συνοριοφυλακής.

 

"Το σκάφος βυθίστηκε. Κατορθώσαμε να διασώσουμε οκτώ ναύτες, χάρη στη βοήθεια άλλων σκαφών που έσπευσαν επί τόπου. Επτά από αυτούς έχουν τραυματισθεί ή έχουν υποστεί εγκαύματα. Δύο αγνοούνται. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

 

"Επειτα από ανάλυση της κατάστασης, πιστεύουμε ότι η επίθεση προήλθε από το σύστημα πυροβολικού, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε τον τόπο από όπου προήλθαν τα πυρά", πρόσθεσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:28 - 01 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.