ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Πέντε δισ. ευρώ ετησίως θα κοστίσει το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα

20:32 - 03 Σεπ 2014 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Πέντε δισ. ευρώ ετησίως θα κοστίσει το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα
Αποκαλυπτικό των ζημιών που προκαλεί το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντων και κρεάτων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Reuters.

Όπως επισημαίνεται, η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τα συγκεκριμένα προϊόντα της ΕΕ μετά τις ΗΠΑ.
Οι χώρες που εξάγουν μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών (Πολωνία και Ολλανδία) έχουν αρχίσει ήδη να υφίστανται τς επιπτώσεις από το εμπάργκο που επιβλήθηκε στις 6 Αυγούστου ως απάντηση στην κλιμάκωση των δυτικών κυρώσεων κατά -κρατικών- επιχειρήσεων και ιδιωτών στη Ρωσία.
«Οι προσωρινοί περιορισμοί που εφαρμόζει η Ρωσία ενδεχομένως θέτουν σε κίνδυνο εμπόριο ύψους 5 δισ. ευρώ», επισημαίνεται στο έγγραφο, που, σύμφωνα με το Reuters, δόθηκε σήμερα σε Ευρωπαίους Επιτρόπους στις Βρυξέλλες.
Το 2013, οι συνολικές εξαγωγές τροφίμων από την ΕΕ στη Ρωσία ανήλθαν σε 11,8 δισ. ευρώ, Η αξία των εξαγωγών για τις κατηγορίες προϊόντων στις οποίες έχει επιβληθεί το ρωσικό εμπάργκο ήταν 5,1 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας θα συναντηθούν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις του εμπάργκο.

Θετικό είναι, πάντως, αυτό που αναφέρεται στο έγγραφο ότι θα πρέπει να συζητηθεί και το ενδεχόμενο «στοχευμένων αποζημιώσεων».

Τελευταία τροποποίηση στις 20:59 - 03 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.