ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέφτουν τα πλεονάσματα αλλά είναι ταμπού τα μέτρα ανάπτυξης

09:49 - 09 Οκτ 2014 | Ειδήσεις
Πέφτουν τα πλεονάσματα αλλά είναι ταμπού τα μέτρα ανάπτυξης
Η πολιτική πλεονασμάτων είναι για τις ημέρες των παχέων αγελάδων, αποδεικνύουν τα στοιχεία από το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας. Το πλεόνασμα έπεσε στα 17,5 δις ευρώ και οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 5,8%.

Από τα 22,2 δισ. ευρώ πλεόνασμα τον προηγούμενο μήνα, συρρικνώθηκε κατά 4,8 δις ξεπερνώντας την κακή πρόβλεψη αναλυτών ότι θα διαμορφωνόταν στα 18,5 δισ. ευρώ.

Οι εξαγωγές όμως ήταν ακόμη μεγαλύτερο σοκ. Αναπάντεχα μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 5,8% σε μηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Την ίδια ώρα η συγκράτηση της κατανάλωσης αποτυπώθηκε στις εισαγωγές οι οποίες μειώθηκαν κατά 1,3% σε μηνιαία βάση και κατά 2,4% σε ετήσια βάση.

 Πάντως γερμανικά δημοσιεύματα εμφανίζουν τη Μέρκελ διατεθειμένη να εξετάσει μέτρα πολιτικής για την τόνωση της ανάπτυξης.

Ωστόσο, αυτά δεν είναι εύκολα θέματα για τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Εν προκειμένω, συζητείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6% που θα εξοικονομούσε ποσό ύψους 6 δις ευρώ σύμφωνα με στελέχη του CDU. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως υπεραμύνεται της δημοσιονομικής πειθαρχίας λέγοντας ότι τυχόν αμφιβολίες για τη δημοσιονομική πολιτική θα έβλαπταν περισσότερο από οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα στήριξης της ανάπτυξης.

Το SPD, πιστεύει ότι χρειάζονται περισσότερες δαπάνες για υποδομές και να απομακρυνθεί η Γερμανία από το δόγμα για τα ελλείμματα.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:57 - 09 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.