ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καθησυχάζει ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ έπειτα από την απειλή υποβάθμισης από τη Fitch

10:47 - 16 Οκτ 2014 | Ειδήσεις
Καθησυχάζει ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ έπειτα από την απειλή υποβάθμισης από τη Fitch
Καθησυχαστικά αντέδρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, έπειτα από την προειδοποίηση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Γαλλίας από το ΑΑ+ που είναι σήμερα.

Η συγκεκριμένη προειδοποίηση του οίκου βασίζεται στο σκεπτικό ότι η περαιτέρω εξέταση στους δείκτες της γαλλικής οικονομίας είναι πλέον απαραίτητη, μετά την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2015 στην εθνοσυνέλευση που προβλέπει μεν περικοπές 21 δισ. ευρώ, αλλά και αναβάλλει για αργότερα την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

 

Ωστόσο, η απειλή αυτή της Fitch δεν απασχόλησε ιδιαίτερα τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ούτε πανικόβαλε τους κυβερνώντες.

 

Ο κ. Σαπέν, αντιδρώντας, όμως, άμεσα, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα κρατήσει την πορεία πλεύσης που προβλέπει την εξοικονόμηση των 21 δισ. και μόνο το 2015», ενώ καθησυχάζει τους βουλευτές λέγοντας ότι «η εθνική κυριαρχία ασκείται από τη Βουλή», φράση που έχει προκαλέσει κάποια ανησυχία στους ευρωπαϊστές για τη στάση που πρόκειται να κρατήσει η Γαλλία απέναντι στις Βρυξέλλες.

 

Ο οίκος Fitch έθεσε και αυτός, όπως προ ημερών και η S&P, τη Γαλλία υπό επιτήρηση με αρνητική προοπτική. Την τελική του απόφαση θα πάρει στις 12 Δεκεμβρίου, αφού θα έχει τοποθετηθεί και η Κομισιόν επί του προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2015.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.