ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

NYT: Τα διλλήματα και οι ενστάσεις της ΕΚΤ πριν το μνημόνιο της Κύπρου

12:37 - 19 Οκτ 2014 | Ειδήσεις
NYT: Τα διλλήματα και οι ενστάσεις της ΕΚΤ πριν το μνημόνιο της Κύπρου
Απόρρητα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που σχετίζονται με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας, δηλαδή με αποφάσεις που προηγήθηκαν και οδήγησαν την χώρα στο μνημόνιο της 25ης Μαρτίου 2013, δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή στους New York Times.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή διαρροή εγγράφων, καθώς τα πρακτικά της ΕΚΤ πρέπει κανονικά να παραμένουν εμπιστευτικά και εκτός δημόσιας θέας για 30 χρόνια, ενώ πρόσβαση σε αυτά έχουν μόνο έξι ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, οι 18 διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών, οι άνθρωποι που τους συνοδεύουν στις συνεδριάσεις του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και ελάχιστοι επίλεκτοι σύμβουλοι.

Το δημοσίευμα υπογράφεται από τους δημοσιογράφους Τζακ Γιούινγκ και Λάντον Τόμας, που όπως υποστηρίζουν μελέτησαν τα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ από το Μάιο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2013, τα οποία αποκαλύπτουν πως όταν η οικονομία της Κύπρου παρέπαιε μετά την κατάρρευση της δεύτερης σε μέγεθος κυπριακής τράπεζας το 2013, η ΕΚΤ αντιμετώπιζε το δίλλημα «να κρατήσει ζωντανή τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου με βραχυπρόθεσμα δάνεια ή να τη βγάλει από τη μηχαvική υποστήριξη;».

Υπό τον φόβο μιας ενδεχόμενης μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση κατάρρευσης της τράπεζας, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ενέκρινε το έκτακτο δάνειο που είχε ζητήσει ένα εκ των μελών του, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, στα τέλη του 2011. Καθώς πλησίαζε το 2013, τα βραχυπρόθεσμα δάνεια προς τη Λαϊκή Τράπεζα είχαν φθάσει τα 9 δισ. ευρώ, περίπου τα 2/3 του μεγέθους της κυπριακής οικονομίας και ο Γενς Βάιντμαν, ο επικεφαλής της Bundesbank, υποστήριζε επίμονα πως ήταν υπερβολικά μεγάλη αυτή η έκθεση.

Ο κ. Βάιντμαν διατεινόταν ότι η ΕΚΤ διακινδύνευε στηρίζοντας τη Λαϊκή Τράπεζα, ενώ υποστήριζε πως η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου παρουσίαζε διογκωμένη την αξία των ενεχύρων, ώστε να διασφαλίσει μεγαλύτερα δάνεια. Έθετε, έτσι, θέμα πως ο νέος πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, προσπαθούσε να υποβαθμίσει τα προβλήματά της Λαϊκής για να την κρατήσει σε λειτουργία.
Βάσει των πρακτικών που αποκαλύπτουν οι NYT, ο κ. Δημητριάδης απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό και τόνισε πως οι δικοί του αναλυτές αντιλαμβάνονταν καλύτερα τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία παρά οι ομόλογοί τους στη Φρανκφούρτη.

Απάντηση στο δημοσίευμα έδωσε ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, κάνοντας λόγο για παραπλανητικές αναφορές για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, που αυτή τη φορά αφορούν τη ρευστοτική στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Ο κ. Δημητριάδης υπενθυμίζει ότι αν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου διέκοπτε την παροχή ρευστότητας στη Λαϊκή Τράπεζα προτού ολοκληρώνονταν οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό μνημόνιο, η τράπεζα θα κατέρρεε και το κυπριακό κράτος, το οποίο δεν ήταν σε θέση να αποζημιώσει καν τους ασφαλισμένους καταθέτες, θα οδηγείτο σε άτακτη χρεωκοπία.

«Οι ενέργειες που έγιναν κατά την περίοδο εκείνη από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, απέτρεψαν την άτακτη χρεωκοπία της Λαϊκής Τράπεζας και κατ' επέκταση του κυπριακού κράτους και πέτυχαν να κρατήσουν τη χώρα στη ζώνη του ευρώ», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Δημητρίαδης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.