ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανάπτυξη και "φρένο" στην λιτότητα ζήτησε ο Ιταλός Πρωθυπουργός

16:59 - 22 Οκτ 2014 | Ειδήσεις
Ανάπτυξη και "φρένο" στην λιτότητα ζήτησε ο Ιταλός Πρωθυπουργός
Την άποψη ότι η Ευρωζώνη πρέπει να επικεντρωθεί στην προώθηση της ανάπτυξης και να εγκαταλείψει την προσέγγιση που βασίζεται μόνο στις πολιτικές λιτότητας, διατύπωσε εκ νέου και λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ανάπτυξη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

«Νομίζω ότι δεν μπορούμε πλέον να αναβάλλουμε μια συζήτηση για το πώς η Ευρώπη, και ειδικά η Ευρωζώνη, θα επιδιώξει να απαλλαγεί από τα στενά όρια των προσεγγίσεων που βασίζονται αποκλειστικά στη λιτότητα και να υιοθετήσει μια [αναπτυξιακή] επιτροπή, που σήμερα λάμπει διά της απουσίας της», υποστήριξε ο Ρέντσι μιλώντας στην ιταλική Βουλή.

Ανέφερε επίσης ότι δεν τον ανησυχεί η επιστολή που αναμένεται να στείλει στη Ρώμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας διευκρινίσεις όσον αφορά το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησής του για το 2015.

Γαλλία και Ιταλία παρουσίασαν ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015, το οποίο πιστεύεται ότι δεν τηρεί τους κανόνες που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. για τη μείωση των ελλειμμάτων.

Η Κομισιόν έχει περιθώριο δύο εβδομάδων για να ειδοποιήσει τις χώρες εκείνες που κρίνει ότι τελούν σε καθεστώς «σοβαρής παραβίασης» των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας και να ζητήσει να υποβληθεί εκ νέου, τροποποιημένο, το σχέδιο του προϋπολογισμού των κρατών που αθετούν τους κανόνες. Για την Ιταλία και τη Γαλλία, η προθεσμία εκπνέει την 29η Οκτωβρίου.

Εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας της Ε.Ε. Γιούρκι Κατάινεν αρνήθηκε να διευκρινίσει πόσες χώρες θα επηρεαστούν από τη διαδικασία αυτή. «Βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικού χαρακτήρα διαβουλεύσεις με ορισμένα κράτη μέλη», είπε ο Σάιμον Ο' Κόνορ και πρόσθεσε: «Για να είμαστε πολύ σαφείς, εάν διαβουλευόμαστε αυτή τη στιγμή με ένα κράτος μέλος, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει οπωσδήποτε αρνητική κρίση σε μία εβδομάδα από τώρα».

Σημειώνεται ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας περιλαμβάνει μειώσεις φόρων ύψους 18 δισ. ευρώ, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός εν μέρει χρηματοδοτείται με μια αύξηση του ελλείμματος, από 2,2% του ΑΕΠ στο 2,9%, λίγο κάτω δηλαδή από το όριο 3%. Επίσης προβλέπει τη μείωση του ιταλικού δομικού ελλείμματος κατά 0,1%, αντί του 0,7% που ζητούσαν οι Βρυξέλλες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.