ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λευκή Βίβλος για τα επενδυτικά κεφάλαια στην Ε.Ε.

16:04 - 16 Νοε 2006 | Ειδήσεις
Βελτιώσεις με τη μορφή Λευκής Βίβλου προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου της Ε.Ε. όσον αφορά τα επενδυτικά κεφάλαια, που σήμερα αντιπροσωπεύουν περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 5.500 δισ. ευρώ.

 

Η Λευκή Βίβλος προτείνει συγκεκριμένες αλλαγές στο σημερινό πλαίσιο της ΕΕ που διέπει τα επενδυτικά κεφάλαια (οδηγία ΟΣΕΚΑ - Οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες.), το οποίο εκτιμάται ότι δεν αντικατοπτρίζει ικανοποιητικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος και μπορεί να προκαλέσει υψηλό κόστος συμμόρφωσης και χαμένες επενδυτικές ευκαιρίες.

Οι μεταβολές, σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο, θα έχουν τα εξής αποτελέσματα : απλούστευση της διαδικασίας απλοποίησης· δημιουργία ενός πλαισίου για τη διασυνοριακή συγχώνευση κεφαλαίων· δημιουργία ενός πλαισίου για συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων· παροχή της δυνατότητας στους διαχειριστές των επενδυτικών κεφαλαίων να διαχειρίζονται κεφάλαια που βρίσκονται σε άλλα κράτη μέλη· βελτίωση της ποιότητας και της καταλληλότητας των βασικών εγγράφων πληροφόρησης του τελικού επενδυτή και ενίσχυση της εποπτικής συνεργασίας για την παρακολούθηση και τη μείωση των κινδύνων διασυνοριακής εξαπάτησης των επενδυτών.

Η Λευκή Βίβλος προτείνει επίσης την επανεξέταση επιλογών για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού “καθεστώτος για τις ιδιωτικές τοποθετήσεις”, που θα επιτρέπει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προσφέρουν επενδυτικές ευκαιρίες στους κατάλληλους επενδυτές σε όλη την ΕΕ.

Επίσης, η Λευκή Βίβλος ανταποκρίνεται στις ανησυχίες που διατυπώθηκαν στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Μαρτίου 2006 σχετικά με τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. Οι προτάσεις που περιέχονται στην παρούσα Λευκή Βίβλο αποτέλεσαν αντικείμενο διεξοδικής αξιολόγησης του αντικτύπου.

Τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται ο κλάδος στην ΕΕ τετραπλασιάστηκαν κατά την τελευταία δεκαετία. Η σημασία των επενδυτικών κεφαλαίων προβλέπεται ότι θα αυξηθεί δεδομένου ότι πολλοί ευρωπαίοι επενδυτές τα χρησιμοποιούν ως μέσο αποταμίευσης για να εξασφαλίσουν ευημερία μετά τη συνταξιοδότησή τους. Η αγορά οργανώνεται όλο και περισσότερο σε πανευρωπαϊκή βάση. Οι διασυνοριακές πωλήσεις των επενδυτικών κεφαλαίων αντιπροσώπευαν περίπου το 66% των συνολικών εισροών του κλάδου το 2005. Το μοντέλο “ΟΣΕΚΑ” θεωρείται “χρυσός κανόνας” τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ. Έχοντας υπό τη διαχείρισή τους 5.500 δισ. ευρώ - ποσό που ισοδυναμεί με περισσότερο από το 50% του ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος της ΕΕ – οι “ΟΣΕΚΑ” αντιπροσωπεύουν το 75% της αγοράς επενδυτικών κεφαλαίων στην Ευρώπη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.