ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

S & P: Τα stress test αποκάλυψαν και αδυναμίες των τραπεζών

20:07 - 27 Οκτ 2014 | Ειδήσεις
S & P: Τα stress test αποκάλυψαν και αδυναμίες των τραπεζών
Τα τελευταία stress test αποκάλυψαν αδυναμίες και στις τράπεζες που πέρασαν την αξιολόγηση, εκτιμά σε έκθεση της για τον τραπεζικό κλάδο ο Οίκος Αξιολόγησης, η Standard & Poor΄s, τονίζοντας ωστόσο ότι μόνο λίγες τράπεζες απέτυχαν στην αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αν και η ΕΚΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 25 τράπεζες εμφάνισαν κεφαλαιακά κενά για την περίοδο μέχρι το τέλος του 2013, εφόσον προσμετρηθούν τα μέτρα για την άντληση κεφαλαίων το 2014 και τα σχέδια αναδιάρθρωσης, μόνο εφτά ιδρύματα συνεχίζουν να έχουν κενά, αναφέρει ο οίκος στην ανάλυση του.

Ωστόσο όπως αναφέρει η έκθεση του Οίκου, αν και οι περισσότερες τράπεζες πέρασαν την αξιολόγηση, η άσκηση έδειξε ότι παραμένουν σημαντικά τρωτά σημεία, καθώς συνολικά, για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ κατέληξε ότι κρίνεται αναγκαία η προσαρμογή της αξίας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών κατά 48 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 136 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΚΤ, 31 τράπεζες δεν αναμένεται να εμφανίσουν κέρδη με βάση το βασικό σενάριο. 

«Η αξιολόγηση δεν είναι μόνο αν οι τράπεζες πέρασαν οι απέτυχαν. Θεωρούμε ότι ένα από τα βασικά οφέλη της άσκησης είναι η ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών εν αναμονή της αξιολόγησης των ισολογισμών Τις επόμενες λίγες ημέρες και εβδομάδες, θα ενσωματώσουμε τα συμπεράσματα από την αξιολόγηση της ΕΚΤ στην ανάλυση μας», σημειώνει ο Stefan Best, αναλυτής της Standard & Poor΄s.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.