ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κανένας πανικός στον ΟΠΕΚ για την πτώση τιμών του πετρελαίου

17:35 - 29 Οκτ 2014 | Ειδήσεις
Κανένας πανικός στον ΟΠΕΚ για την πτώση τιμών του πετρελαίου
Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού εξαιτίας της κάθετης πτώσης των τιμών του πετρελαίου, διότι τα θεμελιώδη δεδομένα για την αγορά παραμένουν εύρωστα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του OPEC, Abdalla El-Badri, κατά την διάρκεια βιομηχανικού συνεδρίου στο Λονδίνο.

«Δεν παρατηρούμε μεγάλη αλλαγή στα θεμελιώδη δεδομένα. Η ζήτηση εξακολουθεί να αναπτύσσεται και η προσφορά να αυξάνεται. Ο OPEC παρακολουθεί την κατάσταση. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν πανικοβαλλόμαστε.», τόνισε.
Ωστόσο εκτίμησε ότι η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να οδηγήσει την μισή παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ εκτός της αγοράς.


Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα έργα σχιστολιθικού πετρελαίου χρειάζονται σε γενικές γραμμές τιμές μεταξύ 90 δολ. και 100 δολ. το βαρέλι για να μην είναι ζημιογόνα. Η εκτίμηση αυτή του ΟΠΕΚ είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τις περισσότερες εκτιμήσεις στην αγορά, με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας να σημειώνει ότι η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου είναι βιώσιμη στα 80 δολ. το βαρέλι.


Ο Abdalla El-Badri, δήλωσε ωστόσο ότι ο αντίκτυπος από τις χαμηλότερες τιμές θα γίνει αισθητός από το επόμενο έτος καθώς οι περισσότερες εταιρείες έχουν συμβόλαια αντιστάθμισης του κινδύνου έναντι μιας υποχώρησης των τιμών.

Ο ΟΠΕΚ θα πραγματοποιήσει τον επόμενο μήνα την τακτική του συνέλευση στην Βιέννη, με την πλειοψηφία των αναλυτών να εκτιμούν ότι δεν θα ληφθεί απόφαση μείωσης της παραγωγής, κάτω από τα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως που είναι σήμερα, ώστε να στηριχθούν οι τιμές.

Οι περισσότεροι παρατηρητές θεωρούν ότι η Σαουδική Αραβία, η «ναυαρχίδα» της παραγωγής του OPEC, αποδέχεται την παραμονή των τιμών σε χαμηλά επίπεδα για ένα διάστημα, προκειμένου να διατηρήσει το μερίδιο παραγωγής της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.