ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κολ: Λάθος η πρόωρη ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ - Τώρα η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει

18:41 - 03 Νοε 2014 | Ειδήσεις
Κολ: Λάθος η πρόωρη ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ - Τώρα η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει
Λάθος χαρακτηρίζει την πρόωρη ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χ. Κολ, στο νέο του βιβλίο που κυκλοφορεί την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ καταλογίζει , βαριές ευθύνες για την κρίση χρέους, στον διάδοχό του Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα από το 1998 έως το 2005.

Ο 84χρονος πρώην  Γερμανός καγκελάριος, που συνέδεσε το όνομά του με την ένωση της Γερμανίας, αλλά και από τους πιο ευρωπαϊστές πολιτικούς,  επιρρίπτει στην κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων που τον διαδέχθηκαν, δυο μεγάλα λάθη, την πρόωρη ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη και τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.

 
«Οι αποφάσεις αυτές ανήκουν σε μια σειρά βασικών εσφαλμένων εξελίξεων τις οποίες αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε στην ΕΕ, στην ευρωζώνη και σε μεμονωμένες χώρες μέλη», αναφέρει στο βιβλίο του χαρακτηριστικά, ενώ προσθέτει ότι οι  λανθασμένες αυτές εξελίξεις, ενισχύθηκαν στη συνέχεια από λανθασμένες αποφάσεις στις χρηματαγορές.


Ο Χέλμουτ Κολ αντικρούει την κριτική που θέλει τα κατασκευαστικά σφάλματα του ευρώ ή της οικοδόμησης της Ευρώπης να ευθύνονται για την κρίση χρέους, ενώ υπογραμμίζει ότι τώρα η ΕΕ θα πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα. 


Διευκρινίζει ωστόσο ότι όσο ήταν ο ίδιος καγκελάριος, δεν υπήρξε κάποια συμφωνία για να ενταχθεί εξαρχής η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η χώρα βρισκόταν ήδη τότε σε μια κατάσταση «η οποία ήταν φανερή σε όποιον κοιτούσε λίγο πιο προσεκτικά ενώ δεν έλειπαν και οι προειδοποιήσεις», γράφει ο Χέλμουτ Κολ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.