ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ναι μεν αλλά... από τον Γιουνκέρ για τις φορολογικές πρακτικές του Λουξεμβούργου

16:42 - 12 Νοε 2014 | Ειδήσεις
Ναι μεν αλλά... από τον Γιουνκέρ για τις φορολογικές πρακτικές του Λουξεμβούργου
Την πολιτική ευθύνη αναφορικά με τις φορολογικές πρακτικές του Λουξεμβούργου, ανέλαβε ο νέος επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρουσης συμφερόντων με την έρευνα που ξεκινά Ε.Ε.

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν βρίσκονται οι φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με πολυεθνικές με την ΕΕ να υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη πρακτική, αποτελεί παράνομη κρατική επιδότηση των ομίλων, σε περίοδο κατά την οποία ο κ. Γιούνκερ ήταν πρωθυπουργός της χώρας.


«Δεν είμαι ο αρχιτέκτονας αυτού που αποκαλείται λουξεμβουργιανό πρόβλημα. Δεν υπάρχει τίποτα στο παρελθόν μου που να υποδεικνύει κάποια δική μου φιλοδοξία να διοργάνωση τη φοροαποφυγής στην Ευρώπη», είπε και τόνισε πως οι φορολογικές αρχές στο Λουξεμβούργο είναι ανεξάρτητες.


Ωστόσο παραδέχθηκε ότι είναι: « πολιτικά υπεύθυνος για όσα συνέβησαν σε κάθε γωνιά του Λουξεμβούργου», αφήνοντας και αιχμές και στην Ευρώπη, για απουσία φορολογικής εναρμόνισης στην Ευρώπη.


«Όλα έγιναν σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τους διεθνούς κανόνες που εφαρμόζονται σε αυτό το θέμα» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Αυτή η κατάσταση οφείλεται στο ότι υπάρχουν διαφορετικά πρότυπα. Εάν δεν υπάρχει φορολογική εναρμόνιση στην Ευρώπη… τότε αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα».


Επεσήμανε πως η έλλειψη φορολογικής και δημοσιονομικής εναρμόνισης στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει σε νόμιμες φορολογικές πρακτικές που ορισμένες φορές μπορεί να μην είναι ηθικές και κάλεσε όλες τις πλευρές να εργαστούν στην κατεύθυνση της δημιουργίας μίας κοινής φορολογικής βάσης για τις επιχειρήσεις.

Δήλωσε επίσης πως θα πιέσει προς περισσότερο αυτοματοποιημένη ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων μεταξύ των κρατών-μελών.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:18 - 12 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.