ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναστασιάδης σε Μπάιντεν: Δεν συνομιλούμε με την Τουρκία αν δεν άρει τις παράνομες ενέργειες

19:05 - 24 Νοε 2014 | Ειδήσεις
Αναστασιάδης σε Μπάιντεν: Δεν συνομιλούμε με την Τουρκία αν δεν άρει τις παράνομες ενέργειες
Η τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας, που είχαν ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη για τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και εξέφρασε την επιθυμία των ΗΠΑ να υπάρξει αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Κύπρο, προκειμένου οι δύο πλευρές να επιστρέψουν σε μια πιο εποικοδομητική διαδικασία, στις υπό τον ΟΗΕ συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού, να αναζωογονήσουν τις προσπάθειες και να αναζητήσουν αμοιβαίες επωφελείς λύσεις.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Νίκος Αναστασιάδης έθεσε το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων και προκλήσεων, με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο να επαναλαμβάνει στον Κύπριο πρόεδρο στον κ. Αναστασιάδη τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Ο Κύπριος πρόεδρος ευχαρίστησε τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρωτοβουλία και τις ενέργειες που έχει αναλάβει για αποκλιμάκωση της κατάστασης που προκλήθηκε από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, καθώς και για τις ενέργειες του που αφορούν την επανέναρξη των συνομιλιών, καθιστώντας, όπως σημειώνεται στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, «για ακόμη μια φορά σαφές πως χωρίς την άρση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δεν είναι δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών».

Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους για την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Εν τω μεταξύ, στην Κύπρο μετέβη την Δευτέρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, προκειμένου να συμμετάσχει στη τριμερή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου, όπου θα συζητηθούν θέματα ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Η συνάντηση των υπουργών πραγματοποιείται σε συνέχεια της τριμερούς Συνόδου Κορυφής, που διεξήχθη στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου.
Με την ευκαιρία αυτή ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, θα έχει και διμερή συνάντηση με τον Κύπριο Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργο Λακκοτρύπη.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:11 - 24 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.