ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προφυλακίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες

18:10 - 25 Νοε 2014 | Ειδήσεις
Προφυλακίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες
Στη φυλακή οδηγήθηκε ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες, μετά την μαραθώνια ανάκρισή του, για φορολογική απάτη.

Ο δικηγόρος του πρώην πρωθυπουργού χαρακτήρισε την απόφαση «απολύτως άδικη και αδικαιολόγητη» και δήλωσε ότι θα ασκηθεί έφεση.


Ο κ. Σόκρατες, ο οποίος κυβέρνησε την Πορτογαλία από το 2005 έως το 2011, συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας, αμέσως μετά την άφιξή του από το Παρίσι, στο πλαίσιο έρευνας για φορολογική απάτη, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και καλείται να δώσει εξηγήσεις για ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές και μεταφορές χρημάτων.

Μαζί του είχαν συλληφθεί άλλα τρία άτομα, ανάμεσά τους και ο προσωπικός του οδηγός που φέρεται να είχε μεταφέρει μεγάλη ποσότητα μετρητών στο Παρίσι, όπου και έμενε τα τελευταία χρόνια ο Σόκρατες. 

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι καμία από τις ενέργειες αυτές δεν συνδέεται με την επιχείρηση Μόντε Μπράνκο, μια έρευνα που οδήγησε τον Ιούλιο στη σύλληψη του πρώην προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της τράπεζας Espirito Santo, Ρικάρντο Σαλγκάντο.

Η σύλληψη του Σόκρατες είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό στη Λισαβόνα. Έγινε τη χειρότερη δυνατή στιγμή για τον δήμαρχο της Λισαβόνας Αντόνιο Κόστα, ο οποίος αναμένεται να οριστεί γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης. 

Ο Σόκρατες υπέστη συντριπτική ήττα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2011, τις οποίες κέρδισε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του νυν πρωθυπουργού Πάσους Κοέλιου.

Τότε ο Σόκρατες παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και αργότερα ξεκίνησε μια νέα καριέρα ως τηλεοπτικός σχολιαστής για το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTP.

Το όνομα του τέως πρωθυπουργού της Πορτογαλίας έχει αναφερθεί και στο παρελθόν στο πλαίσιο  έρευνας για διαφθορά όταν ακόμη ήταν υπουργός Περιβάλλοντος, όμως η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο το 2010.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:34 - 25 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.