ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο TAP εκδίδει προσκλήσεις υποβολής προσφορών για σταθμούς συμπίεσης

14:39 - 26 Νοε 2014 | Ειδήσεις
Ο TAP εκδίδει προσκλήσεις υποβολής προσφορών για σταθμούς συμπίεσης
Τις επόμενες προσκλήσεις υποβολής προσφορών για την κατασκευή σταθμών συμπίεσης σε Ελλάδα και Αλβανία εξέδωσε ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου (ΤΑΡ).

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η πρόσκληση υποβολής προσφορών θα περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια κατασκευή και ανάθεση ενός σταθμού συμπίεσης στους Κήπους και όσον αφορά στην Αλβανία η πρόσκληση υποβολής προσφορών θα περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια κατασκευή και ανάθεση ενός σταθμού συμπίεσης στο Φιέρι, και ενός σταθμού μέτρησης ροής στη Βίγλιστα. Ο σταθμός μέτρησης ροής έχει σχεδιαστεί για να υπολογίζει τον όγκο του φυσικού αερίου που διέρχεται από το ελληνικό τμήμα του αγωγού.

Τα σχέδια και οι προδιαγραφές των σταθμών συμπίεσης αντιστοιχούν στην αρχική χωρητικότητα του αγωγού για 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου –που θα μεταφέρεται από το κοίτασμα Shah Deniz II στην Ευρώπη– με δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης της χωρητικότητας αυτής σε 20 δισ. κυβικά μέτρα.

Η κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού υπολογίζεται να ξεκινήσει το 2016. Το μεγαλύτερο υψόμετρο στο οποίο θα φτάσει ο TAP είναι τα 1.800 μέτρα στην Αλβανία, ενώ θα διασχίσει κατά την όδευσή του πολλούς δρόμους και ποτάμια.

Ο TAP πρόκειται να αναθέσει τα συμβόλαια κατασκευής των σταθμών συμπίεσης στο δεύτερο εξάμηνο του 2015. Η επόμενη πρόσκληση υποβολής προσφορών που θα ανακοινωθεί από τον ΤΑΡ αφορά στην προμήθεια μονάδων υπερ-συμπιεστών (turbo) για τους σταθμούς συμπίεσης σε Ελλάδα και Αλβανία, καθώς και για την προμήθεια βαλβίδων αγωγών μεγάλης διαμέτρου για την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία. Ο TAP πρόκειται να εκδώσει αυτές τις προσκλήσεις υποβολής προσφορών κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014.

Ο Knut Steinar Kvindesland, Διευθυντής Ανάθεσης Συμβάσεων στον TAP, δήλωσε σχετικά: «Οι πλειοδότες που έχουν προσκληθεί να υποβάλουν προσφορά για τους σταθμούς συμπίεσης επελέγησαν αφού πέρασαν με επιτυχία μία απαιτητική διαδικασία προεπιλογής. Η ικανότητά τους να ανταποκριθούν στα αυστηρά πρότυπα του ΤΑΡ σχετικά με την Υγεία, την Ασφάλεια και το Περιβάλλον, και να επιδείξουν πολιτικές μηδενικής επιβάρυνσης, ήταν και θα παραμείνει κομβική στην επιλογή των πλειοδοτών».

Οι ανάδοχοι του ΤΑΡ για τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή έργων θα επιφορτιστούν επίσης με την εξασφάλιση της συνεργασίας πρόσθετων υπεργολάβων ώστε να αναλάβουν την υλοποίηση συγκεκριμένων υποχρεώσεων που εκπορεύονται από τη σύμβαση. Αυτό αναμένεται να δημιουργήσει επιπλέον θέσεις εργασίας και επιχειρηματικές ευκαιρίες, προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη στις χώρες από όπου διέρχεται ο ΤΑΡ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.