ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εγκαταλείπει το σχέδιο κατασκευής του South Stream η Ρωσία

22:59 - 01 Δεκ 2014 | Ειδήσεις
Εγκαταλείπει το σχέδιο κατασκευής του South Stream η Ρωσία
Τέλος στα σχέδια για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream, έβαλε ο CEO της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, μετά και τα προσκόμματα που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την υλοποίηση του σχεδίου αυτού.

Ο αγωγός Gazprom, η κατασκευή του οποίου υπολογιζόταν ότι θα κόστιζε 40 δισεκατομμύρια δολάρια, επρόκειτο να διασχίσει τη Μαύρη Θάλασσα και να καταλήξει στη νότια Ευρώπη και αναμενόταν να αρχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο από το 2015.

 
«Το σχέδιο έχει τελειώσει. Αυτό είναι» δήλωσε ο Μίλερ σε δημοσιογράφους, ενώ από την Τουρκία όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε προϊδεάσει στις κοινές  του δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την εγκατάλειψη του σχεδίου, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθήσει να αντιτίθεται στο συγκεκριμένο έργο.


Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει διστακτικότητα σε ό,τι αφορά το να δώσει το «πράσινο» φως για την υλοποίηση του σχεδίου με στόχο την προμήθεια φυσικού αερίου στη νότια Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας – παρακάμπτοντας την Ουκρανία.


«Καθώς εξακολουθούμε να μην έχουμε λάβει την άδεια της Βουλγαρίας, σκεφτόμαστε ότι στην παρούσα κατάσταση η Ρωσία δε μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου», σημείωσε ο Πούτιν,.


«Εάν η Ευρώπη δεν θέλει να προχωρήσει στην υλοποίηση (του South Stream), τότε δεν θα προχωρήσουμε στην υλοποίησή του», πρόσθεσε ο ίδιος και τόνισε πως αυτό βλάπτει τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης.


«Εάν η Βουλγαρία αποκλείεται από τη δυνατότητα να συμπεριφέρεται ως κυρίαρχο κράτος, τότε ας απαιτήσει τα χρήματα από τα διαφυγόντα κέρδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» διαμήνυσε ο Πούτιν και τόνισε ότι είναι διατεθειμένος να οικοδομήσει έναν κόμβο διαμετακομιδής φυσικού αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα προκειμένου να προμηθεύσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο και να την αποζημιώσει για την εγκατάλειψη των σχεδίων του South Stream.


Επιπλέον ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου προς την Τουρκία κατά 6% από τον επόμενο χρόνο, ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία για επιπλέον τρία δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου προς τη γείτονα χώρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.