ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Business Insider εναντίον Γερμανίας- "Αν ήθελε θα έσωζε την Ελλάδα"

11:01 - 04 Δεκ 2014 | Ειδήσεις
Business Insider εναντίον Γερμανίας- "Αν ήθελε θα έσωζε την Ελλάδα"
Το Business Insider εξαπολύει τα βέλη του εναντίον της Γερμανίας, μέσα από νέο άρθρο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως αν η Γερμανία ήθελε θα μπορούσε να σώσει την Ελλάδα, όμως δεν θέλει να πάρει αυτή την ευθύνη.

Ξεκινώντας το άρθρο με τη ρήση του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Henry Kissinger, "Καημένη Γερμανία. Πολύ μεγάλη για την Ευρώπη και πολύ μικρή για τον κόσμο", το Business Insider διατυπώνει τη δική του θέση για το ρόλο της Γερμανίας στις εξελίξεις των κρατών, αναφερόμενο 

ειδικότερα στις αδύναμες οικονομίες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Όπως τονίζει στο άρθρο με τίτλο "Germany Is Screwing All Of Europe Because It's Too Big"Germany Is Screwing All Of Europe Because It's Too Big", τα δύο μεγαλύτερα εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη των περισσότερων χωρών της Ευρώπης αποτελούν η γερμανική κυβέρνηση σε συνδυασμό με την Bundesbank. Από τη μία η γερμανική κεντρική τράπεζα είναι σταθερά ενάντια στην εφαρμογή της νομισματικής χαλάρωσης κι από την άλλη πλευρά οι Γερμανοί αξιωματούχοι αντιτίθενται στην υιοθέτηση χαμηλότερων στόχων για το έλλειμμα που θα έδινε ώθηση στην οικονομία.

Αυτή η συντηρητική στρατηγική μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τη Γερμανία, δεν αποτελεί όμως καλό οιωνό για τις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, καθώς, δυστυχώς γι' αυτές, η ΕΚΤ επηρεάζεται από τους Γερμανούς και λειτουργεί με τον ίδιο αυστηρό τρόπο. Όπως σημειώνει ο Christian Odendahl, επικεφαλής του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση, η ΕΚΤ βασίστηκε στο πρότυπο της γερμανικής Bundesbank και έτσι, η φιλοσοφία της είναι εντελώς “γερμανική”, δηλαδή, συντηρητική και επιφυλακτική.

Τέλος επισημαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση παραμένει προσκολλημένη σε έναν φαύλο κύκλο υπό τον φόβο να μη χάσει τους ψηφοφόρους της. "Τελικά, η Γερμανία είναι παγιδευμένη σε μια αρκετά ζοφερή θέση: Είναι η μόνη χώρα ικανή να βγάλει την Ευρώπη από την κρίση, αλλά δεν φαίνεται να θέλει να αναλάβει αυτή την ευθύνη" αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.