ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ε.Ε.:9 δισ ευρώ στην έρευνα για τις τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας

18:10 - 21 Νοε 2006 | Ειδήσεις
Πάνω από 9 δισευρώ προτίθεται να επενδύσει η ΕΕ στην έρευνα σχετικά με τις τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ΤΠΕ). Οι ΤΠΕ αποτελούν τον σημαντικότερο ερευνητικό τομέα του επταετούς 7ου κοινοτικού προγράμματος πλαισίου (ΠΠ7) έρευνας και ανάπτυξης, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το 2013 και απορροφά το 18% του συνολικού προϋπολογισμού της Κοινότητας.

 

Το πρόγραμμα εργασίας για την έρευνα ΤΠΕ κατά το διάστημα 2007-2008, το οποίο εξετάζεται σήμερα από την ερευνητική κοινότητα στο Ελσίνκι, σηματοδοτεί την έναρξη του ΠΠ7 και θα καθιερώσει μια νέα γενιά προγραμμάτων ΤΠΕ τα οποία θα βελτιώσουν τις ερευνητικές επιδόσεις της Ευρώπης και θα συμβάλουν ώστε να διατηρηθεί ο ευρωπαϊκός κλάδος των ΤΠΕ στην πρωτοπορία της τεχνολογικής εξέλιξης και της προηγμένης χρήσης των ΤΠΕ. Οι ερευνητές θα ενημερωθούν σήμερα στο Ελσίνκι σχετικά με την πρώτη -και μεγαλύτερη μέχρι στιγμής (1140 εκατ. ευρώ)- πρόσκληση υποβολής προτάσεων,και τη διαδικασία επιλογής που θα χρησιμοποιηθεί για τη διάθεση κονδυλίων από το ΠΠ7.

Το ως άνω ποσό αντικατοπτρίζει σαφώς την αποφασιστικότητα της ΕΕ να μειώσει το ερευνητικό χάσμα μεταξύ της Ευρώπης και των ανταγωνιστών της παγκοσμίως. Από μια έρευνα του 2006 μεταξύ των σημαντικότερων στον κόσμο 1.250 εταιρειών Ε&Α προέκυψε ότι μεταξύ των κορυφαίων 100 εταιριών περιλαμβάνονταν 39 αμερικανικές και 36 ευρωπαϊκές, γεγονός το οποίο καταδεικνύει σαφώς ότι η Ευρώπη κερδίζει το χαμένο έδαφος. Η τεχνολογία υλισμικού, η ηλεκτροτεχνία και η ηλεκτρονική τεχνολογία καθώς και η τεχνολογία λογισμικού βρίσκονταν αντιστοίχως στην πρώτη, στην τέταρτη και στην πέμπτη θέση των παγκόσμιων επενδύσεων στην έρευνα.

Το πρόγραμμα εργασίας θα εστιασθεί σε καίριους τομείς όπου η Ευρώπη παρουσιάζει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και σαφές προβάδισμα: επικοινωνίες, ηλεκτρονική και φωτονική καθώς και συστήματα και αρχιτεκτονική λογισμικού. Θα επιδιώξει επίσης να διασφαλίσει ότι η έρευνα επί των ΤΠΕ θα ωφελήσει όχι μόνο την ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και την κοινωνία της Ευρώπης, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενεργειακή απόδοση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.