ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απάνθρωπα βασανιστήρια κρατουμένων από τη CIA αποκαλύπτει έκθεση της Γερουσίας

20:52 - 09 Δεκ 2014 | Ειδήσεις
Απάνθρωπα βασανιστήρια κρατουμένων από τη CIA αποκαλύπτει έκθεση της Γερουσίας
Κόλαφος για την CIA και τις μεθόδους ανάκρισης που ακολουθούσε κατά υπόπτων για τρομοκρατία τα χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ αποτελεί η έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας.

Εικονικοί πνιγμοί, απειλές βιασμών, ηλεκτρικά τρυπάνια, στέρηση ύπνου, ήταν μόνο μερικές από τις απάνθρωπες μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι πράκτορες της CIA κατά τη διάρκεια ανακρίσεων υπόπτων για τρομοκρατία στην περίοδο 2001- 2009, σύμφωνα με την έκθεση.


Όπως αναφέρει η έκθεση, η τεχνική του εικονικού πνιγμού προκαλούσε προβλήματα σε τέτοιο βαθμό που οδηγούσε σε σπασμούς και εμετό. Ένας από τους κρατούμενους, ο Αμπού Ζουμπαιντάχ, για παράδειγμα, έφτασε σε ένα σημείο που δεν ανταποκρινόταν, έβγαζε φούσκες από το στόμα του. Τα στοιχεία της CIA περιγράφουν τον εικονικό πνιγμό του Χαλίντ Σαίχ Μοχάμεντ ως μια σειρά ενεργειών που πλησίαζαν στον πραγματικό πνιγμό του.


Την ίδια ώρα, η έλλειψη ύπνου μπορούσε να αγγίξει ακόμα και τις 180 ώρες, ενώ οι ύποπτοι ήταν υποχρεωμένοι να στέκονται όρθιοι με τα χέρια τους πολλές φορές, πάνω από το κεφάλι τους. Όπως επισημαίνεται, τουλάχιστον πέντε από αυτούς είχαν παραισθήσεις και παρ΄όλα αυτά, σε δύο περιπτώσεις οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών έδωσαν εντολή να συνεχιστεί η στέρηση ύπνου.


Τουλάχιστον πέντε από τους κρατούμενους υποβλήθηκαν σε αναγκαστική σίτιση, ενώ άλλοι αναγκάζονταν να υποστούν μπάνια με παγωμένο νερό.


Μάλιστα, οι πράκτορες φέρονται να τους είχαν ενημερώσει ότι δε θα απελευθερώνονταν ποτέ για να μην αποκαλύψουν τα βασανιστήρια στα οποία τους υπέβαλαν.  Τους τρομοκρατούσαν λέγοντας πως θα έβγαιναν από το κελί μόνο σε φέρετρο, ενώ σε άλλη περίπτωση, οι πράκτορες απειλούσαν πως θα βίαζαν τη μητέρα ενός υπόπτου ή θα της έκοβαν το λαιμό.


«Η ιστορία θα μας κρίνει για την δέσμευσή μας για μία δίκαιη κοινωνία, την οποία θα κυβερνά ο νόμος και την επιθυμία μας να αντιμετωπίζουμε την άσχημη αλήθεια και να λέμε: "Ποτέ ξανά"», τόνισε η  πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας, Νταιάν Φαϊνστάιν, παρουσιάζοντας την έκθεση.


Παράλληλα, η έκθεση κατηγορεί τη CIA ότι έδινε ανακριβείς πληροφορίες για την λειτουργία του προγράμματος και για την αποτελεσματικότητά του.

Η 6.000 σελίδων έκθεση περιλαμβάνει τεράστιο αριθμό στοιχείων, τα οποία παραμένουν απόρρητα. Στη δημοσιότητα θα δοθεί μόνο μία περίληψη 480 σελίδων.


Πριν καλά-καλά ολοκληρώσει την τοποθέτησή της, η γερουσιαστής Ντάιαν Φάινσταϊν, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αποδίδεται στον Μπαράκ Ομπάμα. Σε αυτήν, το πρόγραμμα ανακρίσεων της CIA χαρακτηρίζεται «προβληματικό».


«Απαγόρευσα με κατηγορηματικό τρόπο τα βασανιστήρια όταν ανέλαβα καθήκοντα» αναφέρει ο αμερικανός πρόεδρος στην ανακοίνωση, χωρίς, ωστόσο, να χαρακτηρίσει ευθέως τις μεθόδους της CIA ως «βασανιστήρια».

Τελευταία τροποποίηση στις 22:41 - 09 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.