ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ευρώπη ήξερε την απόφαση Σαμαρά για τον ΠτΔ

21:46 - 09 Δεκ 2014 | Ειδήσεις
Η Ευρώπη ήξερε την απόφαση Σαμαρά για τον ΠτΔ
Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν στην απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, να επισπεύσει την εκλογή του ΠτΔ, ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως αποκαλύπτεται μέσω των δηλώσεων, η Ευρώπη ήταν ενήμερη για την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά και σιωπηρά την είχε εγκρίνει.

«Πιστεύω ότι ο Α. Σαμαράς  για να επιλέξει την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας έχει εμπιστοσύνη στη δυνατότητα να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας στις δύο επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο επίτροπος οικονομίας.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πιέρ Μοσκοβισί αφού είπε ότι θα πρέπει να αφήσουμε το Ελληνικό Κοινοβούλιο να αποφανθεί, σημείωσε ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον κ. Σαμαρά. «Έχω την αίσθηση ότι ξέρει που πηγαίνει, τώρα θα δούμε. Όποια κι να είναι η απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπάρχουν τρόποι για να προχωρήσουμε. Θεωρώ, λοιπόν, ότι οι αγορές θα πρέπει να νιώθουν πιο ασφαλείς σε σχέση με τη σημερινή τους αντίδραση», ήταν τα χαρακτηριστικά  λόγια του.


Σύμφωνα με το Γάλλο επίτροπο, οι αγορές είναι πάντα πολύ ευαίσθητες στην πολιτική αβεβαιότητα και όταν βρίσκεσαι σε προεκλογική διαδικασία δεν ξέρεις ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.


Από την πλευρά του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογράμμισε ότι οι υπουργοί είχαν ενημερωθεί, ήδη από τις Βρυξέλλες -εννοώντας, προφανώς, τη συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου-, ότι η Ελλάδα θα επισπεύσει τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής.


Και προσέθεσε: «Δεν μπορώ να δώσω λύση στο γεγονός ότι οι αγορές δέχονται πιέσεις... Προφανώς, έχει να κάνει με τις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα. Δεν έχει αλλάξει κάτι ξαφνικά από χθες το βράδυ».


Ως μία καλή απόφαση του Πρωθυπουργού εκτίμησε την επίσπευση των προεδρικών εκλογών ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος  χαρακτήρισε «αποφασιστική μορφή» τον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι «συνέβαλε περισσότερο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».


Ο κ. Σόιμπλε αποκάλυψε, ωστόσο, ότι η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά δεν εξέπληξε τους Ευρωπαίους, σημειώνοντας: «Υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα, η οποία δημιουργεί οικονομικές αναταράξεις. Γι' αυτό ακούσαμε την ανακοίνωση Σαμαρά, χωρίς να προκαλέσει έκπληξη σε όλους μας, καθώς υπάρχουν μυστικά που κάνουμε ότι δεν ξέρουν οι άλλοι ή οι άλλοι κάνουν ότι δεν τα ξέρουμε εμείς».

Και συνέχισε: «Αλλά τώρα έγινε γνωστή και είναι καλή απόφαση. Στο τέλος, όμως, την ευθύνη έχουν το ελληνικό Κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός». 


Ταυτόχρονα όμως χρησιμοποιώντας τη φράση «it's not out of the woods» («δεν έχει βγει από το δάσος», στην κυριολεξία, ή «δεν έχει βγει από το αδιέξοδο», σε ελεύθερη μετάφραση),, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ  προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εφησυχάζει, βασιζόμενη στη βοήθεια των εταίρων και στην πιστωτική γραμμή στήριξης (ECCL), καθώς και στη δίμηνη παράταση του προγράμματος.

 

Επικαλούμενος  για την εκτίμησή του αυτή, την αντίδραση των αγορών και το «κραχ» του ΧΑ, συμπλήρωσε: «Φυσικά, η εσωτερική  πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα κυριαρχεί στην ατζέντα, αλλά δεν βλέπω καμία διαφορά, σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 02:41 - 10 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.