ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίσημο αίτημα ιδιοκτησίας στο Βόρειο Πόλο από τη Δανία

20:36 - 15 Δεκ 2014 | Ειδήσεις
Επίσημο αίτημα ιδιοκτησίας στο Βόρειο Πόλο από τη Δανία
«Φουντώνει» η διαμάχη για την εθνική κυριαρχία επί της Αρκτικής, με τη Δανία να γίνεται η πρώτη χώρα που καταθέτει επίσημη διεκδίκηση τμήματος του Βορείου Πόλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Martin Lidegaard, θα καταθέσει το αίτημα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα, διεκδικώντας για τη χώρα του  περίπου 900.000 τετ. χιλιόμετρα εσωτερικά των ακτών της Γροιλανδίας.


Με την κίνηση αυτή η Δανία αναμένεται να έλθει σε διαμάχη με άλλες χώρες που επίσης διεκδικούν τμήματα της Αρκτικής, η οποία θεωρείται ότι «κρύβει» πολύ πλούσιο ορυκτό πλούτο. Μεταξύ αυτών ο Καναδάς, που δήλωσε πέρσι ότι θα καταθέσει επίσημο αίτημα αλλά δεν έχει ακόμη συγκεντρώσει τα στοιχεία, καθώς και η Ρωσία και οι ΗΠΑ.


Η κίνηση της Δανίας τροφοδοτεί επίσης του φόβους κλιμάκωσης της γεωπολιτικής έντασης στην Αρκτική, μετά από μια περίοδο φιλικών κινήσεων συνεργασίας.


Οι χώρες που συνορεύουν με τον Βόρειο Πόλο (οι πέντε σκανδιναβικές, Καναδάς, Ρωσία, ΗΠΑ) απαρτίζουν το Αρκτικό Συμβούλιο στο οποίο έχουν προσκαλέσει ως παρατηρητές χώρες όπως η Κίνα, η Νότιος Κορέα και η Ιαπωνία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.