ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμια καταδίκη για το μακελειό στο γαλλικό περιοδικό (video)

14:29 - 07 Ιαν 2015 | Ειδήσεις
Παγκόσμια καταδίκη για το μακελειό στο γαλλικό περιοδικό (video)
(ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ) Ένοπλοι γάζωσαν τα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo. Συνολικά 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία.

 

Η επίθεση ξεκίνησε στις 11.30 τοπική ώρα (12.30 ώρα Ελλάδος), όταν δύο άνδρες που φορούσαν κουκούλες και ήταν οπλισμένοι, ο ένας με αυτόματο όπλο καλάσνικοφ και ο άλλος με ατομικό εκτοξευτήρα ρουκετών, εισέβαλαν στο κτήριο του εβδομαδιαίου σατιρικού περιοδικού Charlie-Hebdo στην οδό Νικολά Απέρ 10, στο 11ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας. Εφτασαν γρήγορα στην αίθουσα υποδοχής κοινού και αμέσως άνοιξαν πυρ. Από τα 12 θύματα για τα οποία κάνουν λόγο οι πρώτες πληροφορίες, τα 10 σκοτώθηκαν στο εσωτερικό του κτηρίου και ένα στο εξωτερικό.

Οι φόβοι όλων πέφτουν σε επίθεση με ισλαμιστικό «άρωμα», καθώς το περιοδικό είχε δημοσιεύσει προ ετών σατιρικά καρτούν με στόχο τον Μωάμεθ -ενώ τρία περιστατικά στο τέλος Δεκεμβρίου είχαν εντείνει τους φόβους για δράση ακραίων σε γαλλικό έδαφος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό έσπευσε στο σημείο. «Η Γαλλία τελεί σε κατάσταση σοκ» τόνισε ο Ολάντ και προσέθεσε ότι «αυτή η τρομοκρατική επίθεση είναι επίθεση εναντίον της ελεύθερης φωνής». Ο Ολάντ διαβεβαίωσε πως οι δράστες θα διωχθούν, τονίζοντας πως οι αρχές οφείλουν να ενεργήσουν με αυστηρότητα, αλλά με γνώμονα την εθνική ενότητα. «Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη στιγμή, πολλές επιθέσεις έχουν αποτραπεί, γνωρίζαμε ότι δεχόμασταν απειλές διότι είμαστε μία ελεύθερη χώρα. Θα τιμωρήσουμε τους δράστες», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει αμέσως μετά σύσκεψη με τους υπουργούς και τους αρμόδιους αξιωματούχους «για την προστασία που πρέπει να διασφαλίσουμε σε όλους τους τόπους όπου μπορούν να επαναληφθούν τέτοιες πράξεις».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον με ανάρτησή του στο Twitter χαρακτήρισε «αποκρουστική» την επίθεση και τόνισε: «Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Γαλλίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στην υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου».

Τον αποτροπιασμό του για την πολύνεκρη επίθεση στο Παρίσι και την αλληλεγγύη των Ελλήνων στα θύματα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Εκ μέρους των Ελλήνων, εκφράζω τη βαθιά μας θλίψη και τον αποτροπιασμό μας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Οι Έλληνες είμαστε αλληλέγγυοι στις οικογένειες των αθώων θυμάτων και συμμετέχουμε στο πένθος του φίλου Γαλλικού λαού».

Σε καταδίκη της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης προέβη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος, εξέφρασε την οργή της ελληνικής πλευράς και καταδίκασε απερίφραστα την προκλητική και βάρβαρη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση. Παράλληλα, εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων της επίθεσης, στον γαλλικό λαό και τις γαλλικές Αρχές. Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε τη γαλλική κυβέρνηση, ότι η Ελλάδα παραμένει στο πλευρό της, ως σταθερός σύμμαχος όσων αγωνίζονται υπέρ της ελευθερίας και κατά της τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σοκαρισμένος από την επίθεση και εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη Γαλλία. Ο Γιούνκερ καταδίκασε την «βαρβαρότητα» της επίθεσης, λέγοντας: «Είναι μια απαράδεκτη ενέργεια, μια βαρβαρότητα που μας σοκάρει όλους, ως ανθρώπους και Ευρωπαίους».

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την επίθεση ως επίθεση στην ελευθερία του λόγου και του Τύπου. «Αυτή η απεχθής πράξη δεν αποτελεί μόνο επίθεση στις ζωές των γάλλων πολιτών και στην ασφάλειά τους» ανέφερε η Μέρκελ σε ανακοίνωσή της. «Αποτελεί, επίσης, επίθεση στην ελευθερία του λόγου και του Τύπου, βασικά στοιχεία της ελεύθερης και δημοκρατικής κουλτούρας μας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί κατά κανέναν τρόπο» προσθέτει η γερμανίδα καγκελάριος.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την αιματηρή επίθεση. «Όλοι εδώ στον Λευκό Οίκο συμπάσχουν με τις οικογένειες αυτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε αυτή την επίθεση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, μιλώντας στο MSNBC. «Οι ανώτεροι αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο βρίσκονται σε στενή επικοινωνία με τους ομολόγους τους στη Γαλλία» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Παρίσι στην έρευνα για την επίθεση.

charliehebdo

Λιγότερο από μία ώρα πριν το περιστατικό, το twitter του περιοδικού είχε αναρτήσει σατιρικό σκίτσο με «ευχές» του αρχηγού της τζιχαντιστικής ISIS (του αυτοαποκαλούμενου «χαλίφη της Βαγδάτης»).

Η Charlie Hebdo έχει γίνει πολλές φορές «κόκκινο πανί» εξαιτίας των σατιρικών σκίτσων με θέμα το ισλάμ που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς. Είναι μια εβδομαδιαία, σατιρική γαλλική εφημερίδα αριστερού προσανατολισμού, που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς τολμηρές έρευνες, σκίτσα και κείμενα-παρεμβάσεις για θέματα που εκτείνονται από την ακροδεξιά, τον ισλαμισμό, τον καθολικισμό, τους άθεους, την πολιτική ως τον πολιτισμό. Μάλιστα τον Νοέμβριο του 2011, στα γραφεία της είχε σημειωθεί επίθεση με μολότωφ, μετά τη δημοσίευση εξώφυλλου με σατιρικό σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ.

charliehebdooo

Τραγικός ο απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης

Τέσσερις ιστορικοί γελοιογράφοι της έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Πρόκειται για τους Καμπί (Cabu), Σαρμπ (Charb), Βολίνσκι (Wolinski) και Τινιούς (Tignous), όπως ήταν τα ψευδώνυμα με τα οποία υπέγραφαν τα σκίτσα τους.
"Nous sommes Charlie" («Είμαστε όλοι Charlie») ήταν η άμεση αντίδραση στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η αιματηρή επίθεση στην εφημερίδα.
Η Charlie Hebdo είναι μια εβδομαδιαία, σατιρική γαλλική εφημερίδα αριστερού προσανατολισμού, που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς τολμηρές έρευνες, σκίτσα και κείμενα-παρεμβάσεις για θέματα που εκτείνονται από την ακροδεξιά, τον ισλαμισμό, τον καθολικισμό, τους άθεους, την πολιτική ως τον πολιτισμό.

Σοκαριστικό βίντεο μετά την επίθεση

Αφού σκόρπισαν το θάνατο οι δύο ένοπλοι βγήκαν στο δρόμο, όπου δόθηκε μία σύντομη αλλά σκληρή μάχη με τους αστυνομικούς, στη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε βαρύτατα τουλάχιστον ένας αστυνομικός ενώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι στο δρόμο ακούστηκαν τουλάχιστον 30 πυροβολισμοί.

Οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο, για το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν το επίταξαν επιτόπου ή εάν το οδηγούσε συνεργός τους. Κατά την επιχείρηση διαφυγής απώθησαν βίαια έναν πεζό, τον οποίον επίσης τραυμάτισαν.

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:26 - 07 Ιαν 2015

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.