ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετική σε μια ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη για το χρέος η Ιρλανδία

17:01 - 14 Ιαν 2015 | Ειδήσεις
Θετική σε μια ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη για το χρέος η Ιρλανδία
Απρόσμενο συμπαραστάτη στο αίτημα του για μια ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη,  για το  ελληνικό, το ιρλανδικό, το ισπανικό και το πορτογαλικό χρέος, μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, βρήκε στο πρόσωπο του υπουργού  Οικονομικών της Ιρλανδίας Michael Noonan, ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τους Irish Times, ο Ιρλανδός αξιωματούχος  κατά τη διάρκεια συνάντησης με πρέσβεις της χώρας και υψηλόβαθμους δημοσίους υπαλλήλους, στο Δουβλίνο, ανέφερε ότι ο ίδιος θα υποστήριζε ευρέως την ιδέα σύγκλησης μιας διάσκεψης που θα εξέταζε το βάρος του χρέους της Ελλάδας.


Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, η συγκεκριμένη θέση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας νέας προσέγγισης για τα προβλήματα που επιμένουν στους «αδύναμους κρίκους» της Ευρωζώνης.


Είναι η πρώτη φορά που Ευρωπαίος πολιτικός τάσσεται δημοσίως υπέρ αυτής της ιδέας, η οποία αποτελεί τον πυρήνα της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. 


Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά την πραγματοποίηση διάσκεψης για το ευρωπαϊκό χρέος με στόχο να διαγραφεί τουλάχιστον το 1/3 του ελληνικού χρέους. Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει μέχρι στιγμής την ιδέα διάσκεψης για το ελληνικό χρέος.


Ο Eurobserver αναφέρει μάλιστα πως η ιδέα δεν απορρίπτεται συλλογικά από όλους τους Γερμανούς οικονομολόγους. 

Υπενθυμίζει συγκεκριμένα ότι ο οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, Μ. Φράντζερ (German Institute for Economic Research) δήλωσε στην αυστριακή τηλεόραση (ORF) ότι «θα πρέπει πιθανώς να μειώσουμε κατά το ήμισυ το ελληνικό δημόσιο χρέος, κάτι που μεταφράζεται σε διαγραφή 120 δισ. ευρώ». 


Επιπλέον, αναγνώρισε ότι αυτό θα κόστιζε στη Γερμανία 40- 50 δισ. ευρώ. Ωστόσο, συμπλήρωσε, η Γερμανία μπορεί εύκολα να το αντέξει οικονομικά, μετά και τη συμφωνία του ιδιωτικού τομέα να απαρνηθεί 107 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, το 2012.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.