ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Στράφι" οι μισές δωρεές για τον Έμπολα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

11:35 - 04 Φεβ 2015 | Ειδήσεις
"Στράφι" οι μισές δωρεές για τον Έμπολα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Μόνο το 40% των 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχαν συγκεντρωθεί από δωρεές μέχρι τα τέλη του 2014 για την καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική δόθηκε στις πληγείσες χώρες, σύμφωνα με έκθεση υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Μόλις 1,09 δισ. δολάρια (περίπου 950 εκατ. ευρώ) διατέθηκαν στις κυβερνήσεις της Λιβερίας, της Σιέρα Λεόνε και της Γουινέα, των τριών χωρών δηλαδή που έχουν πληγεί περισσότερο από το ξέσπασμα της επιδημίας, αναφέρει η έκθεση του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Η Κάρεν Γκρέπιν, του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η οποία επιμελήθηκε την έκθεση, ανέλυσε τόσο το επίπεδο όσο και την ταχύτητα με την οποία ανελήφθησαν οι δεσμεύσεις για την καταπολέμηση του ιού, αλλά και πώς τα στοιχεία αυτά ζυγοσταθμίστηκαν με τις εκτιμήσεις των κεφαλαίων που απαιτούνταν για τον έλεγχο της επιδημίας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι μόλις το ήμισυ των πόρων που είχαν συγκεντρωθεί από διεθνείς δωρεές είχαν φτάσει στις πληγείσες χώρες αλλά και ότι οι παγκόσμιες υπηρεσίες είχαν αποτύχει να εκτιμήσουν με αξιοπιστία το χρηματικό ποσό που ήταν απαραίτητο για την αποτελεσματική καταπολέμηση της επιδημίας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, παρά το γεγονός ότι η Γουινέα είχε ενημερώσει στις 23 Μαρτίου 2014 τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον «τάχιστο ρυθμό εξάπλωσης» της επιδημίας, η πρώτη διεθνής αντίδραση ήρθε σχεδόν 5 μήνες αργότερα, τον Αύγουστο, όταν δηλαδή διατέθηκαν 71 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 61,9 εκατ. ευρώ). Μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου 2014, περίπου έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, οι εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το ποσό που ήταν απαραίτητο ανέρχονταν στο 1 δισ. δολ. (περίπου 870 εκατ. ευρώ). Περίπου 2 μήνες αργότερα το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 1,5 δισ. δολ. (περίπου 1,3 δισ. ευρώ).
«Είναι σαφές πως οι διεθνείς ηγέτες έκριναν δύσκολο εγχείρημα να εκτιμήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις για την αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας, η οποία εξαπλωνόταν με ραγδαίους ρυθμούς», είπε η Γκρέπιν σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης. «Το πρόβλημα δεν ήταν η γενναιοδωρία των δωρητών, αλλά το ότι οι πόροι δεν διατέθηκαν αρκετά γρήγορα».
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της επιδημίας του Έμπολα, Ντέιβιντ Ναμπάρο, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι απαιτούνται επιπλέον 4 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 3,48 δισεκατομμύρια ευρώ) για τον τερματισμό της επιδημίας στις 3 πληγείσες χώρες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.