ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατάρρευσε η πρωτοβουλία της Φινλανδίας για το Κυπριακό

15:31 - 27 Νοε 2006 | Ειδήσεις
Σε κατάρρευση οδηγήθηκαν τελικά οι διαπραγματεύσεις της Φινλανδικής προεδρείας με την Τουρκία σχετικά με το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, σύμφωνα με επίσημη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Φινλανδίας Έρκι Τουομιόγια. 'Θα υπάρξουν επιπτώσεις για την Τουρκία, υπογράμμισε ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας πάντως ότι επαφίεται στη Σύνοδο Κορυφής να ορίσει τις κυρώσεις προς την Τουρκία.

«Δεν υπήρξε συμφωνία» ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, έπειτα από τις συναντήσεις που είχε με τους ομολόγους του της Κύπρου Γιώργο Λιλλήκα και της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ο Έρκι Τουομιόγια δεν δημοσιοποίησε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, περιοριζόμενος να δηλώσει: «Οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Αναπόφευκτα θα υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις, αλλά ποιες μπορεί να είναι δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή».

Η φινλανδική προεδρία της ΕΕ είχε αρχικά δώσει προθεσμία μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου στην Τουρκία για να εφαρμόσει την Τελωνειακή Ένωση, αλλά τη Δευτέρα ο Έρκι Τουομιόγια επέκτεινε την προθεσμία αυτή έως τις 11 Δεκεμβρίου.Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας δήλωσε ότι θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Γενικών Υποθέσεων, στις 11 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, ενώ η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 14 και 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αποτυχία της προσπάθειας, σημειώνοντας ότι εάν υπήρχε συμφωνία «θα αποτελούσε ένα ενθαρρυντικό βήμα προόδου» στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου.

Την αποτυχία της φιλανδικής πρωτοβουλίας ανακοίνωσε με γραπτή δήλωσή του και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γ.Λιλλίκας, τονίζοντας ότι «δυστυχώς παρά την καλή μας θέληση και τις φιλότιμες προσπάθειες της φιλανδικής προεδρίας, δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία, γιατί όπως κάθε συμφωνία προϋποθέτει την καλή θέληση όλων των εμπλεκομένων μερών».
 
Σύμφωνα με αναλυτές, η Ε.Ε. δεν αναμένεται να προχωρήσει σε πλήρη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματέυσεων, αλλά σε 'πάγωμα' των διαπραγματευτικών κεφαλαίων που σχετίζονται με τις μεταφορές και επικοινωνίες, γεγονός που αποτελεί πάντως 'de facto' πάγωμα των διαπραγματεύσεων.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.