ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citigroup: Καταλύτης η οικονομική σταθερότητα για την άνοδο των αγορών το 2007

20:18 - 27 Νοε 2006 | Ειδήσεις
Μετριοπαθώς αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Citigroup για την πορεία των κεφαλαιαγορών το 2007, καθώς διαβλέπουν μικρές μεταβολές στα βασικά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, περιορισμένη μεταβλητότητα σε οικονομική ανάπτυξη και πληθωρισμό και ικανοποιητικές αποδόσεις στις περισσότερες ανεπτυγμένες αγορές.

Τα βασικότερα σημεία της ετήσιας έκθεσης της Citigroup για τις προοπτικές των διεθνών αγορών υπό τον τίτλο «Eυκαιρίες και κίνδυνοι σε έναν κόσμο περιορισμένης αστάθειας» συνοψίζονται στα εξής:

Σύμφωνα με τους αναλυτές του διεθνούς οίκου, τα βασικά επιτόκια στις μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη δε θα σημειώσουν σημαντικές μεταβολές το 2007, το δολάριο θα καταγράψει σταδιακή εξασθένηση, ενώ τα χρηματιστήρια σε πολλές αγορές θα επιτύχουν ικανοποιητικές αποδόσεις.

Επίσης, οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι ορισμένοι βραχυπρόθεσμοι οικονομικοί κίνδυνοι, όπως η ύφεση στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ και η ενίσχυση του δομικού πληθωρισμού, θα εξανεμισθούν στην πορεία του 2007.

Η Κίνα και άλλες χώρες αναμένεται να συνεχίσουν να συσσωρεύουν αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα, εξακολουθώντας να στηρίζουν την παγκόσμια ρευστότητα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πιθανό τα ασφάλιστρα κινδύνου (risk premiums) να κινηθούν ακόμη χαμηλότερα.

Ωστόσο, η Citigroup δε θα απέκλειε εντελώς την επιστροφή των ασφαλίστρων κινδύνου (risk premiums) στον παραδοσιακό μέσο όρο τους και ως λόγους που θα μπορούσε να συμβεί αυτό αναφέρει τα λάθη των κεντρικών τραπεζών, τις αιφνίδιες διακοπές στην προμήθεια βασικών εμπορευμάτων, όπως του πετρελαίου από τη Μ. Ανατολή και τον αναδυόμενο προστατευτισμό.

Η αστάθεια του πληθωρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης στις πλέον προηγμένες βιομηχανικά χώρες έχει υποχωρήσει σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σκηνικό που αναμένεται να επαναληφθεί και το 2007.

Ειδικότερα δε η χαμηλή μεταβλητότητα στην οικονομική ανάπτυξη έχει τονώσει την αισιοδοξία των επενδυτών όσον αφορά τις θεμελιώδεις εκτιμήσεις τους, «ανοίγοντας την όρεξη» τους για τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου.

Οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης στο μέσο της επόμενης χρονιάς. Στην παρούσα φάση η αμερικανική οικονομία πλήττεται από την ύφεση στην αγορά κατοικίας, ενώ στο προσεχές μέλλον η ένταση της ύφεσης θα εξασθενήσει.

Επίσης, εκτιμάται ότι η αποκλιμάκωση του δομικού πληθωρισμού θα λειτουργήσει ως κίνητρο στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκιά της μία φορά στο δεύτερο τρίμηνο του 2007.Οσον αφορά τα μακροπρόθεσμα επιτόκιά της, αυτά το προσεχές διάστημα αναμένεται να παραμείνουν κοντά στα τρέχοντα επίπεδα

Επίσης, η ανάπτυξη στη ζώνη του Ευρώ θα επιβραδυνθεί το 2007, ως αποτέλεσμα της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής στη Γερμανία και την Ιταλία.

Ωστόσο, υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις περί ευρωστίας της οικονομίας της Ευρωζώνης, καθώς η εγχώρια ζήτηση εμφανίζεται ανθεκτική και η παραγωγικότητα ενισχυμένη. Κατόπιν τούτων, η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει εκ νέου τα βασικά της επιτόκια τον επόμενο μήνα, χωρίς ωστόσο να μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις από τους αναλυτές της Citigroup για τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τέλος, αν και η ανάπτυξη στην Ιαπωνία έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, σύμφωνα με τη Citigroup, η παρούσα κάμψη δεν αντανακλά την πραγματική δύναμη της μεγαλύτερης ασιατικής οικονομίας. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει τα επιτόκιά της τον Ιανουάριο, καθώς επίσης και άλλες δυο φορές το 2007.

Επιμέλεια: Βάια Δουδάκη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.