ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πούτιν - Μέρκελ - Ποροσένκο - Ολάντ σε μια καθοριστική σύνοδο στο Μινσκ για την Ουκρανία

18:01 - 11 Φεβ 2015 | Ειδήσεις
Πούτιν - Μέρκελ - Ποροσένκο - Ολάντ σε μια καθοριστική σύνοδο στο Μινσκ για την Ουκρανία
Σε μια κρίσιμη για το μέλλον της ουκρανικής κρίσης τετραμερή σύνοδο κορυφής προσέρχονται σήμερα στο Μινσκ της Λευκορωσίας ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πέτρο Ποροσένκο, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Ωστόσο, το Βερολίνο "έριξε" τις τελευταίες ώρες τον πήχη των προσδοκιών, ενώ ο Oυκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να επιβάλει το στρατιωτικό νόμο σε όλο το ουκρανικό έδαφος, αν αποτύχει η ειρηνευτική προσπάθεια και κλιμακωθεί η βία.

 

«Όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής: είτε θα καταφέρουμε να σταματήσουμε τον επιτιθέμενο δια της διπλωματικής οδού, είτε θα υπάρξει ένα εντελώς διαφορετικό καθεστώς. Εγώ ο ίδιος, η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε τον στρατιωτικό νόμο σε όλο το ουκρανικό έδαφος (...) σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης», δήλωσε στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου λίγες ώρες πριν συναντηθεί στο Μινσκ με τους ηγέτες της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

 

«Είμαστε υπέρ της ειρήνης, αλλά αν χρειάζεται, θα σπάσουμε τα μούτρα του εχθρού. Αν πρέπει να υπερασπίσουμε τη γη μας, θα το κάνουμε. Δυστυχώς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι και για τις δύο αυτές επιλογές» πρόσθεσε.

 

«Η προτεραιότητα είναι κατάπαυση του πυρός χωρίς προϋποθέσεις» υπογράμμισε.

 

Παράλληλα, ο κ. Ποροσένκο απέρριψε για άλλη μια φορά την ιδέα μιας «ομοσπονδιοποίησης» της Ουκρανίας, η οποία προτείνεται από τη Ρωσία και θα επέτρεπε να εμποδιστεί η φιλοδυτική κατεύθυνση της Ουκρανίας μέσω του δικαιώματος του βέτο που θα είχαν οι φιλορωσικές αυτονομιστικές περιοχές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.