ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Der Standard: Βαρουφάκης ο ατρόμητος αντίπαλος της τρόικας

22:30 - 11 Φεβ 2015 | Ειδήσεις
«Ατρόμητο αντίπαλο που προκαλεί την τρόικα» αποκαλεί τον Γιάνη Βαρουφάκη η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, στη στήλη της «Πρόσωπο της ημέρας».

Η εφημερίδα αφού παραθέτει μια σειρά χαρακτηρισμών που του έχουν δοθεί ήδη από άλλα γερμανόφωνα έντυπα, όπως: «Μαχητής στο δρόμο» (Ντι Τσάιτ), «Σούπερμαν» (Μπιλντ), «Η αναγέννηση αρχαίου ανδρισμού» (Στερν), σημειώνει ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και πολύ περισσότερο η γερμανική, που είναι συνηθισμένη σε μεσήλικες με σταυρωτό κοστούμι, είναι συγχρόνως σοκαρισμένη και ενθουσιασμένη από τον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών που «τα βάζει» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα, ο θαυμασμός για τον Γιάνη Βαρουφάκη θα χαθεί γρήγορα αν ο 53χρονος υπουργός της «αριστερής-δεξιάς» κυβέρνησης στην Αθήνα και καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος ισορροπεί σε μια λεπτή κορυφογραμμή ανάμεσα σε «τόλμη ήρωα και αστειότητα», δεν βρει μια αξιοπρεπή λύση με τους δανειστές της Ελλάδας, όπου είναι άκρα δημοφιλής διότι αντιστέκεται στην τρόικα και στον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


Η εφημερίδα σημειώνει πως στη διάρκεια του όχι και τόσο επιτυχημένου ταξιδιού-αστραπή στην Ευρώπη, ο Γιάννης Βαρουφάκης, χωρίς να αναφερθεί ρητά, άφησε να εννοηθεί πως δεν χρειάζεται να γίνει μια νέα διαγραφή στο χρέος της Ελλάδας και αντ' αυτού προτείνει ένα «μενού έξυπνων ενεργειών ανταλλαγής χρέους».


Επισημαίνεται, επίσης, πως ιδιαίτερη ικανότητα έχει ο υπουργός Οικονομικών, του οποίου το βιβλίο «Ο παγκόσμιος Μινώταυρος» εκδόθηκε το 2012, στις δυνατές έως νεφελώδεις διατυπώσεις και ο ίδιος βλέπει τον πυρήνα της ελληνικής κρίσης χρέους στη δομή της Ευρωζώνης και στη φορολογική πολιτική.


«Όσο μεγαλύτερες περικοπές κάνει κανείς τόσο μεγαλύτερο γίνεται το έλλειμμα» είχε τονίσει πριν τρία χρόνια σε συνομιλία στην Αθήνα και μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τη ριζοσπαστική κριτική του, προστίθεται.


Στο τέλος του «πορτρέτου» στην «Ντερ Στάνταρντ», επισημαίνεται πως το 2013 ο Γιάννης Βαρουφάκης πήγε στο Πανεπιστήμιο Austin του Τέξας με τη γυναίκα του, την εικαστικό Δανάη Στράτου, λέγοντας τότε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι απελπιστική, αλλά μετά ήλθε ο Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑο οποίος βρήκε στον Βαρουφάκη τον άνθρωπο που ζητούσε.

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.