ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν βλέπουν συμφωνία έως την Δευτέρα, Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ

20:58 - 13 Φεβ 2015 | Ειδήσεις
Δεν βλέπουν συμφωνία έως την Δευτέρα, Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ
Μια ημέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής απαισιόδοξοι για την επίτευξη τελικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών εμφανίζονται με δηλώσεις τους τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται Ελλάδα και Ευρώπη βρίσκονται πολύ μακριά από ένα deal, αλλά και αυτό που θα ονομάζαμε πολιτικό συμβιβασμό, δήλωσε   ο  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Ο επικεφαλής της Κομισιόν,  τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει την παράταση του ισχύοντος προγράμματος, ενώ όπως σημείωσε μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών  μπορεί να επιτευχθεί αν  τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κόψει, αντικατασταθούν από άλλα μέτρα που οδηγούν στο ίδιο δημοσιονομικό ποσό.


«Η δημοσιονομική ισορροπία έχει ύψιστη σημασία» τόνισε.


Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε Ολλανδούς δημοσιογράφους την Παρασκευή, δήλωσε απαισιόδοξος, στο ενδεχόμενο  να υπάρξει για την πιθανότητα επιτυχίας των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης, έως τη Δευτέρα.


Όπως επισήμανε η Ελλάδα έχει πολλές ανάγκες, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά.


«Η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται έως το τέλος του μήνα (σ.σ η παράταση του τρέχοντος προγράμματος λήγει στο τέλος του μήνα), και μπορεί να χρηματοδοτείται μόνο μέσω μεταρρυθμίσεων, οι οποίες δεν έχουν συμβεί εδώ και μήνες», τόνισε, αφήνοντας αιχμές και για την προηγούμενη κυβέρνηση.


Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, προειδοποιούσε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν η ακριβότερη από όλες τις δυνατές λύσεις.


Το Spiegel, αναφέρει πως το Eurogroup εξέτασε και ακραία σενάρια. Ένα εξ αυτών η πιθανότητα Grexit που θα μπορούσε να συνδυαστεί και με αποχώρηση της Κύπρου από το ευρώ, δεδομένων των οικονομικών σχέσεων των δυο χωρών.

Ακόμα και στην πιθανότητα που συνέβαινε κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι το κόστος θα είναι διαχειρίσιμο για την Ευρώπη, αν και σημειώνεται ότι το πιθανότερο είναι ότι η Κύπρος θα λάμβανε στήριξη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.