ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απαισιόδοξοι ως προς το ενδεχόμενο συμφωνίας στο Eurogroup, οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ

15:46 - 16 Φεβ 2015 | Ειδήσεις
Απαισιόδοξοι ως προς το ενδεχόμενο συμφωνίας στο Eurogroup, οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ
Με χαμηλές προσδοκίες,  προσήλθαν στη συνεδρίαση του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο  να υπάρξει και νέα συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, μέχρι την Παρασκευή, για να συνεχιστούν οι συζητήσεις.

«Αυτά που έχω ακούσει μέχρι στιγμής δεν έχουν ενισχύσει την αισιοδοξία μου για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, τονίζοντας ότι  όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει πρόγραμμα, τότε δεν έχω να σκεφτώ καμία επιλογή.


Την ίδια ώρα, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν αποκάλυπτε πως στο Euroworking Group, υπήρξε συζήτηση για μια νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Παρασκευή, καθώς αναμένει σήμερα να μην βγει απόφαση.


«Είναι ώρα για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να θέσει συγκεκριμένα αιτήματα για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Η παράταση του προγράμματος θα άρει πολλά εμπόδια. Υπάρχει συζήτηση για μια νέα συνάντηση του Eurogroup την Παρασκευή, συζητήθηκε το πρωί στο Euroworking Group», είπε χαρακτηριστικά.


Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, τόνισε ότι οι προσδοκίες για μια απόφαση σήμερα είναι χαμηλές.


 «Δεν έχω προσδοκίες για απόφαση για την Ελλάδα σήμερα», δήλωσε και ανέφερε ότι με βάση την εμπειρία  από την προηγούμενη συνεδρίαση της Τετάρτης, υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία, αλλά η διαφωνία έγκειται στην  έκδοση μιας κοινής δήλωσης. 

 

Αναζητούμε μια λύση η οποία θα «είναι η πιο επωφελής για όλους», τόνισε από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λούις ντε Γκουίντος.


Τόνισε ωστόσο «πως οι κανόνες πρέπει να τηρούνται» και υποστήριξε πως είναι «εντελώς εκτός συζήτησης» το ενδεχόμενο ενός Grexit.


Όσον αφορά την θέση της Ισπανίας, ο υπουργός σημείωσε πως «η κόκκινη γραμμή μας είναι ότι πρέπει να αποπληρωθούν πλήρως τα ελληνικά δάνεια».

Εν τω μεταξύ, υπέρ της επέκτασης του ισχύοντος προγράμματος ώστε να δοθεί χρόνος να υπάρξει συμφωνία επί ενός νέου προγράμματος, τάχθηκε προσερχόμενος στη συνεδρίαση, o Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.


«Η σωστή λύση που θα επιτρέψει να δοθεί χρόνος είναι η επέκταση του ισχύοντος μνημονίου, με τρόπο που να σέβεται τις δεσμεύσεις (της Ελλάδας)», δήλωσε.


Πρόσθεσε ότι η επέκταση θα μας επιτρέψει να κινηθούμε με ασφάλεια, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει απόφαση απόψε.


Υπέρ μια εξάμηνης επέκτασης τάχθηκε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Περιμένουμε να συμφωνήσει η ελληνική πλευρά αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμη, κατέληξε.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:54 - 16 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.