ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BlackRock: Εν αναμονή της β΄ φάσης του χρηματιστηριακού ράλι

12:09 - 28 Νοε 2006 | Ειδήσεις
Σε τροχιά ομαλής επιβράδυνσης εκτιμά η BlackRock - Merrill Lynch Investment Managers ότι βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, και συνεχίζει να ευνοεί τις μετοχές, παρόλο που οι επιχειρήσεις αναμένεται να συναντήσουν δυσκολίες στη διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας τους, λόγω της επιβραδυνόμενης παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Bob Doll, Παγκόσμιος Γενικός Διευθυντής Επενδύσεων σε Μετοχές της BlackRock, σχολιάζει: «Τα χρηματιστήρια παγκοσμίως υπέστησαν πλήγμα από το Μάιο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, με όλους τους σημαντικούς δείκτες να σημειώνουν αισθητή υποχώρηση. Η πορεία ανάκαμψης των μετοχών που σημειώθηκε έκτοτε έχει δώσει ώθηση στις παγκόσμιες αγορές μετοχών κατά 10%, ενώ ο δείκτης Dow Jones έσπασε το φράγμα των 12.000 μονάδων για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα. Παρότι αρκετοί βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται, η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική μας παραμένει αισιόδοξη: αναμένουμε ότι η ανάπτυξη εταιρικών κερδών θα σταθεροποιηθεί αλλά θα παραμείνει θετική. Προς το παρόν, οι μετοχές δεν είναι υπερτιμημένες αλλά οι αποτιμήσεις των ομολόγων για άλλη μια φορά είναι υψηλές, δεδομένης της πρόσφατης ισχυρής επιρροής της παγκόσμιας κυκλικής επιβράδυνσης. Αναμένουμε μια ομαλή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και διατηρούμε θετική άποψη για τις προοπτικές των μετοχών».

Και προσθέτει: «Πιστεύουμε ότι το δεύτερο ήμισυ της ανοδικής αγοράς μας περιμένει στο μέλλον. Είναι πιθανό ότι θα σημειωθούν πολλαπλές ανατιμήσεις και επιστροφή σε πιο ομαλή αύξηση κερδών. Οι επενδυτές μπορούν να ωφεληθούν αν εξισορροπήσουν τα χαρτοφυλάκια τους ώστε να μεγιστοποιήσουν την απόδοση, διατηρώντας ορισμένες θέσεις σε κυκλικές μετοχές, ιδίως βιομηχανικά κυκλικά προϊόντα, καθώς και έκθεση σε κέρδη εκτός ΗΠΑ. Συμπληρώνοντας αυτές τις θέσεις με προσεκτικά επιλεγμένες μετοχές ανάπτυξης υψηλής αξιολόγησης από ένα ευρύτερο φάσμα κεφαλαιοποίησης αγοράς, οι επενδυτές θα τοποθετηθούν καλά ώστε να επωφεληθούν από την ανάπτυξη των μετοχών.»

Σε ό,τι αφορά τα βασικά επενδυτικά "θέματα" του 2007, η BlackRock τα εντοπίζει ως εξής:

Παγκόσμια επιβράδυνση

Το θέμα της παγκόσμιας επιβράδυνσης της ανάπτυξης παραμένει σαφέστατα το ίδιο. Η παγκόσμια ανάπτυξη έφθασε στο ανώτατο σημείο την άνοιξη και έκτοτε κινείται προς χαμηλότερα επίπεδα. Εντούτοις, ο απόλυτος ρυθμός παγκόσμιας ανάπτυξης παραμένει σχετικά δυναμικός και πιθανώς είναι ελαφρώς ανώτερος από τη μακροπρόθεσμη τάση. Η επιβράδυνση έχει παραμείνει πιο εμφανής στις ΗΠΑ, όπου η οικονομική ανάπτυξη ουσιαστικά μειώθηκε κατά το ήμισυ από το 5% που είχε επιτύχει μέσα στο πρώτο τρίμηνο.

Η οικονομία των ΗΠΑ σε τροχιά ομαλής επιβράδυνσης

Αναμένεται ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μειώσει περαιτέρω τον ρυθμό της, αλλά είναι απίθανο να περάσει σε κατάσταση ύφεσης. Η διατηρούμενη δύναμη των καταναλωτικών δαπανών, παρά τη συνεχιζόμενη διολίσθηση της στεγαστικής αγοράς των ΗΠΑ, η πτώση των τιμών του πετρελαίου και οι χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων αναμένεται να συμβάλουν ώστε να μειωθεί η πιθανότητα «ανώμαλης προσγείωσης». Η θετική πλευρά της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης είναι ότι συμβάλει στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες παραμένουν σημαντικό μέλημα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) και θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την πιο μακροπρόθεσμη οικονομική επέκταση.

Πτώση τιμών πετρελαίου από τις υψηλές τιμές του καλοκαιριού

Παρά το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει η στεγαστική αγορά στις ΗΠΑ, η πτώση στην τιμή του πετρελαίου είναι η πιο σημαντική πρόσφατη εξέλιξη από παγκόσμια σκοπιά. Με την τιμή πώλησης να διαμορφώνεται γύρω στα 63 δολάρια ΗΠΑ το βαρέλι, το Brent κυμαίνεται αρκετά κάτω από την ανώτατη τιμή του Αυγούστου της τάξης των 78 δολαρίων και τον μέσο όρο των 73 δολαρίων για το τρίμηνο. Εάν διατηρηθεί, αυτή η πτώση θα μπορούσε να μειώσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό κατά 0,25-0,50% περίπου και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη κατά ένα ελαφρώς μικρότερο ποσοστό. Αυτά τα μεγέθη δεν επαρκούν για να μετατρέψουν το μακροοικονομικό πλαίσιο, αλλά πάλι υποδηλώνουν μια ομαλή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ωστόσο, δεν είναι απολύτως δεδομένο ότι η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει τόσο χαμηλή. Η ισορροπία προσφοράς-ζήτησης είναι ακόμα λεπτή, αφήνοντας την τιμή επιρρεπή ακόμα και σε ελαφρές διαταραχές της προσφοράς.

Κίνδυνοι απογοητευτικής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.