ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

CNN: Γιατί ένα Grexit δεν προκαλεί ανησυχία

22:00 - 17 Φεβ 2015 | Ειδήσεις
CNN: Γιατί ένα Grexit δεν προκαλεί ανησυχία
Το CNN, με άρθρο του και μέσα από ένα πλέγμα ερωτήσεων και απαντήσεων, προσπαθεί, να περιγράψει γιατί το ενδεχόμενο Grexit δεν έχει προκαλέσει τόση ανησυχία στις παγκόσμιες αγορές όπως το 2012.

Σύμφωνα με το  CNN  ένα Gexit ήταν και θα είναι επώδυνο, αλλά όχι  τόσο όσο αν συνέβαινε το 2012 ή το 2010 όταν η Ευρωζώνη βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής για τους ακόλουθους λόγους:

 

  1. Η δομή του χρέους στην Ελλάδα έχει αλλάξει δραματικά. Το 2010, το 85% του ελληνικού χρέους το κατείχαν οι ιδιώτες επενδυτές, ενώ τώρα το 80% βρίσκεται  στην κατοχή των κυβερνήσεων και άλλων οργανισμούς, όπως του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, οι οποίες είναι καλύτερα προετοιμασμένες σε ένα πιθανό Grexit.2. Οι ξένες τράπεζες κατείχαν μόλις 46 δισ. δολάρια του ελληνικού χρέους στο τέλος του 2014 σε σύγκριση με τα 300 δισ. δολάρια που κατείχαν το 2010,.
  2.  Οι υπόλοιπες «προβληματικές» χώρες της Ευρωζώνης όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία κατάφεραν μέσα από οδυνηρά προγράμματα διάσωσης να ισορροπήσουν τα δημόσια οικονομικά τους και οι επενδυτές είναι πλέον περισσότερο πρόθυμοι να δανείσουν τα χρήματά σε αυτές, διότι ο φόβος πως θα υπάρξει ντόμινο σε περίπτωση μιας ελληνικής χρεοκοπίας έχει περάσει πια.
  3.  Αν και αρχικά υπήρχε μεγάλος δισταγμός, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε τελικά σε QE τον Ιανουάριο και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 1.3 εκατ. δολαρίων αναμένεται να δώσει ώθηση στην οικονομίας της Ευρωζώνης.
  4. Αν και η Ευρώπη δίνει μάχη εδώ και αρκετό καιρό με την ύφεση, τώρα βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με το 2012 που ήταν πιθανό ένα Grexit.
  5. Η  Ευρωζώνη είναι καλύτερα οχυρωμένη σε σχέση με το 2010, ιδρύοντας το ταμείο διάσωσης με κεφάλαια ύψους 800 δισ. δολαρίων, ενώ επίσης δημιουργήθηκαν και κάποιοι κανόνες για το πότε οι χώρες θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα.
  6. Παρά το ελληνικό αδιέξοδο, οι μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και οι επενδυτές δείχνουν ήρεμοι  μπροστά στην προοπτική μιας ευρύτερης κρίσης στην Ευρωζώνη.
Τελευταία τροποποίηση στις 11:08 - 18 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.