ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Ο Τσίπρας μπορεί να μετατρέψει την ήττα σε νίκη

14:25 - 22 Φεβ 2015 | Ειδήσεις
Reuters: Ο Τσίπρας μπορεί να μετατρέψει την ήττα σε νίκη
Προτάσεις για το πώς μπορεί να μετατρέψει την ήττα σε νίκη, προτείνει ο αρθρογράφος του Reuters Breakingviews, Hugo Dixon, τονίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να υποχωρήσει την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Eurogroup, προκειμένου να αποφύγει ένα bank run και κατάρρευση της κυβέρνησής του.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έπρεπε να δεχθεί σχεδόν τα πάντα που απαιτούσαν οι πιστωτές του, με επικεφαλής τη Γερμανία. Ωστόσο, η Αθήνα εξασφάλισε μια δυνητικά σημαντική παραχώρηση: θα είναι σε θέση να προτείνει δικό της κατάλογο μεταρρυθμίσεων», γράφει ακόμη, σχολιάζοντας πως «από την άλλη πλευρά, ο Τσίπρας έπρεπε να καταπιεί πολύ πικρό φάρμακο. Όχι μόνο έπρεπε να ζητήσει παράταση του προγράμματος με την εποπτεία από την αντιλαϊκή Τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά έπρεπε να υποσχεθεί να μην κυλήσει πίσω στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ή να εισάγει αμφιλεγόμενα μέτρα η δική του κατά τη διάρκεια της περιόδου των τεσσάρων μηνών κατά τον οποίο θα διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία», τονίζει στο άρθρο του με τίτλο «Είναι ώρα ο Αλέξης Τσίπρας να παραμείνει ψύχραιμος», ο Hugo Dixon.

Όπως τονίζει ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός,  θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει πλέον καμία στροφή προς τα πίσω και ότι θα πρέπει να διαχειριστεί αυτή την ήττα με τέτοιο τρόπο, ώστε να την μετατρέψει σε νίκη προχωρώντας με σθένος σε ριζικές μεταρρυθμίσεις.


Ο Hugo Dixon , προτρέπει μάλιστα τον Πρωθυπουργό, να αντισταθεί στον πειρασμό να καταλήξει με μισή καρδιά σε προτάσεις που θα μπορούσαν να κατευνάσουν προσωρινά τις αντιρρήσεις που δέχεται από την  ακροαριστερά μέσα στο κόμμα του και να προτείνει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση δεν έκανε, γιατί  αυτό θα είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού.


Παράλληλα τονίζει ότι πλέον έχει έρθει η ώρα, να κάνει πράξη τις προεκλογικές υποσχέσεις του, για  καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, αλλά και της χαλιναγώγησης των ολιγαρχών που ελέγχουν την οικονομία, προχωρώντας στη δημιουργία μίας ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, που αντίθετα με την προηγούμενη κυβέρνηση θα την στηρίξει με ισχυρές νομικές δικλείδες.

«Έτσι θα δείξει ότι σοβαρολογούσε στην πάταξη της φοροδιαφυγής ένα από τα βαθύτερα προβλήματα της Ελλάδας», σχολιάζει ο Dixon, που επίσης προτείνει μεταξύ άλλων , φορολογική αμνηστία, κατάργηση προνομίων- φορολογικών και συνταξιοδοτικών- για δικαστές, στρατηγούς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους του δημοσίου.


Επίσης προτείνει η εκκλησία να μην εξαιρείται από το φόρο περιουσίας και να πληρώνει τις συντάξεις και τους μισθούς των ιερέων και συμβουλεύει τον κ. Τσίπρα να αναβιώσει την ιδέα, που εγκαταλείφθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά  για τη φορολόγηση των εφοπλιστών,

Τέλος προτείνει απελευθέρωση των αγορών και δημιουργία bad bank, τονίζοντας ότι ο Τσίπρας, είναι αρκετά δημοφιλής για να τολμήσει ριζικές αλλαγές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.