ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Yellen προετοίμασε τις αγορές για αύξηση των επιτοκίων της Fed

20:41 - 24 Φεβ 2015 | Ειδήσεις
Η Yellen προετοίμασε τις αγορές για αύξηση των επιτοκίων της Fed
Για μια αύξηση των επιτοκίων ενδεχομένως μέσα στο έτος προετοίμασε τις αγορές σήμερα με την ομιλία της στο Κογκρέσο η πρόεδρος της Federal Reserve, Janet Yellen.

Μιλώντας στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας κατάθεσης για θέματα νομισματικής πολιτικής, η Yellen επεσήμανε ότι η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει με ικανοποιητικό ρυθμό και η ανεργία να υποχωρεί και ότι αν συνεχιστεί αυτό τότε η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει κάποια στιγμή να εξετάζει μια αύξηση των επιτοκίων.

 

Μάλιστα, η πρόεδρος της Fed σημείωσε ότι πριν την αύξηση των επιτοκίων η κεντρική τράπεζα θα εγκαταλείψει την έκφραση "υπομονετική" που χρησιμοποιεί για να περιγράψει τις προθέσεις της στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής, ενώ τόνισε ότι η χρήση της συγκεκριμένης λέξης υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα δεν σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκια της για τουλάχιστον τις επόμενες δύο συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής.

 

Μάλιστα, τόνισε ότι οι αξιωματούχοι της Federal Reserve επιθυμούν να έχουν ευελιξία ώστε να μπορούν να αυξήσουν τα επιτόκια εξετάζοντας τις οικονομικές συνθήκες στην κάθε συνεδρίαση ξεχωριστά και υπό το πρίσμα των εξελισσόμενων οικονομικών συνθηκών.

 

Σύμφωνα με τη Yellen, η Fed θα συνεχίσει να εξετάζει τις οικονομικές εξελίξεις, τόσο εγχώρια όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αυτές θα καθορίσουν και την απόφασή της αναφορικά με τη διαμόρφωση των επιτοκίων.

 

Επίσης, όπως ανέφερε, αύξηση θα γίνει όταν θα ενισχυθεί η βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός τείνει να αυξηθεί προς τον στόχο του 2%, εξέλιξη που δεν επιβεβαιώνεται στην παρούσα φάση λόγω της πτώσης του πετρελαίου.

 

Επεσήμανε παράλληλα ότι εφόσον οι αγορές εργασίας συνεχίσουν να βελτιώνονται οι αξιωματούχοι της Fed νιώθουν ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν τα επιτόκια όταν θα υπάρχει "εύλογη βεβαιότητα" ότι ο χαμηλός πληθωρισμός κινείται προς τον επίσημο στόχο του 2% της Fed.

 

Η πρόεδρος της Fed εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία της αγοράς εργασίας σημειώνοντας ότι «η κατάσταση βελτιώνεται σε τόσες πολλές διαστάσεις».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.