ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διευκολύνσεις Κύπρου στα ρωσικά πολεμικά πλοία και αεροπλάνα

17:40 - 25 Φεβ 2015 | Ειδήσεις
Διευκολύνσεις Κύπρου στα ρωσικά πολεμικά πλοία και αεροπλάνα
Σε νέα φάση περνούν οι σχέσεις Ρωσίας – Κύπρου, μετά την υπογραφή σειράς διακρατικών συμφωνιών, που αφορούν την άμυνα, τον πολιτισμό και την οικονομία.

Μεταξύ άλλων υπογράφηκε συμφωνία για παραχώρηση διευκολύνσεων στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό με τη δυνατότητα χρησιμοποίησης των αεροδρομίων και των λιμανιών της Κύπρου από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία.


Ταυτόχρονα υπογράφηκαν οκτώ διακρατικές συμφωνίες συμπεριλαμβανομένων κοινού προγράμματος δράσης 2015 – 2017, επικαιροποίησης της στρατιωτικής συμφωνίας αλλά και μιας νέας συμφωνίας συνεργασίας στο ναυτικό τομέα, αλλά και Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ της Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) και του Οργανισμού Επενδύσεων Ρωσίας (Invest in Russia).

Αναλυτικά οι οκτώ συμφωνίες τις οποίες συνυπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Σεργκέι Λαβρόφ και Ιωάννης Κασουλίδης αντίστοιχα, είναι:

  • Κοινό πρόγραμμα δράσης των δύο κρατών για την περίοδο 2015 έως 2017 που περιλαμβάνει διμερές και πολυμερές πλαίσιο συνεργασίας σε θέματα πολιτικών, κοινωνικών, ανθρωπιστικών και επιστημονικο-τεχνικών σχέσεων. Το πλέον σημαντικό είναι ότι σε αυτό το πρόγραμμα καταγράφεται η ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης της Ρωσίας στο Κυπριακό.
  • Επικαιροποίηση συμφωνίας που διατηρούν οι δύο χώρες από το 1996 για στρατιωτική και τεχνική συνεργασία με κύριο στόχο τη διασφάλιση της διεθνούς ασφάλειας και την εκπαίδευση στρατιωτικών στελεχών. 
  • Συμφωνία για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και συναφή εκπαίδευση στελεχών. 
  • Συνεργασία κατά της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.
  • Μνημόνιο συνεργασίας των δύο υπουργείων Άμυνας στο ναυτικό τομέα, με παραχώρηση διευκολύνσεων στη ρωσική πλευρά από την κυπριακή.
  • Συνεργασία των δύο υπουργείων Παιδείας σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας.
  • Πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας σε θέματα εμπορίου, ενέργειας, μεταφορών, γεωργίας, πολιτισμού και τουρισμού. 
  • Συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού και επιστήμης μεταξύ ερευνητικών Κέντρων των δύο χωρών.

Συνάντηση Πούτιν - Αναστασιάδη

Το καλό κλίμα είχε επιβεβαιωθεί από νωρίς όταν κατά τη συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη στην κατοικία του στο Νόβο-Αγκαριόβο, στα περίχωρα της Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεσή του να συμβάλει και προσωπικά στη διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου.


«Δεν χρειάζεται να δώσω χαρακτηρισμό στις κυπρορωσικές σχέσεις: έχουν ιστορικό, φιλικό και πολυμερή χαρακτήρα», είπε ο κ. Πούτιν, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αμέσως μετά τη συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.


«Είμαι πεπεισμένος ότι συζητήθηκαν συγκεκριμένα ζητήματα της συνεργασίας μας, πρωτίστως στον οικονομικό τομέα. Από πλευράς μου είμαι έτοιμος όχι μόνο να υποστηρίξω αυτές τις συμφωνίες, αλλά και να συζητήσω και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος» σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος κατά την έναρξη των διμερών συνομιλιών, που συνεχίστηκαν με γεύμα εργασίας.


Στις διαχρονικές, ιστορικές σχέσεις που συνδέουν την Κύπρο και τη Ρωσία, τις δύο κυβερνήσεις και τους δύο λαούς, αναφέρθηκε στην αντιφώνησή του ο κ. Αναστασιάδης, προσκαλώντας τον Πρόεδρο Πούτιν στη Λευκωσία.


«Στις κρίσιμες ώρες και για την Κύπρο και για τη Ρωσία θεώρησα ότι η ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης ήταν η εδώ παρουσία μου τούτη την ώρα, που μαρτυρεί και την αποφασιστικότητα να διατηρήσουμε τους στενούς δεσμούς μας, ανεξάρτητα των επιλογών μας για συνεργασία με τρίτες χώρες», είπε ο Κύπριος Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι οι στρατηγικές συνεργασίες των δύο χωρών δεν στρέφονται εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας.


Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κύπρου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Μεντβιέντεφ, ο οποίος τόνισε τη σημασία των συμφωνιών, που αναμένεται να υπογραφούν με το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών Πούτιν- Αναστασιάδη.


Η κυπριακή αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχει επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε νωρίτερα συνομιλίες και με τον πρόεδρο της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) Σεργκέι Ναρίσκιν.


Ο κ. Ναρίσκιν διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Κύπρου για την πρόθεση της ρωσικής ηγεσίας να διευρυνθεί η κυπρορωσική συνεργασία και ευχαρίστησε την κυπριακή πλευρά γιατί καταψήφισε την πρόσφατη απόφαση τής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να περιορίσει τις αρμοδιότητες της ρωσικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:58 - 25 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.